Boek
Nederlands

Reis naar het einde van de nacht

+1
Reis naar het einde van de nacht
×
Reis naar het einde van de nacht Reis naar het einde van de nacht

Reis naar het einde van de nacht

Gei͏̈llustreerde versie van het relaas van de ervaringen van de Franse auteur als soldaat in de Eerste Wereldoorlog en van zijn omzwervingen door de wereld daarna.
Titel
Reis naar het einde van de nacht
Auteur
Louis-Ferdinand Céline
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Voyage au bout de la nuit
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2009
558 p.
ISBN
9789028242524

Andere talen:

Besprekingen

Ziener in de hel

Dit weekend verschijnt Célines klassieker Reis naar het einde van de nacht in een nieuwe uitgave. Zanger en dichter Alex Roeka legt uit waarom hij dit omstreden boek zo hartstochtelijk liefheeft.

Als één boek bepalend is geweest voor mijn leven, dan is het Reis naar het einde van de nacht van Louis-Ferdinand Céline. Ik was een katholiek opgevoede jongen die twijfelde aan alles. En toen, op het dieptepunt van mijn existentiële crisis, was daar ineens dat boek. Het overrompelde me, het kroop in me, het vrat me op en liet me uitgewoond, verbijsterd en verrukt achter. Ik kon het niet meer loslaten. Jaren aan een stuk heb ik in dat boek gelezen, alsof het mijn bijbel was, alsof ik de teksten elke dag als gebeden moest herhalen om goed doordrongen te raken van hun kracht en betekenis.

Geen god meer, geen hoop, geen verwachting, alleen de tegelijk moordende en verlichte blik van een man die gezien had hoe het zit. Dit boek was geen mening of visie, het was de keiharde waarheid over een krankzinnige wereld, het zinloze leven en de twijfelachtige rol die de mens daarin speelde. Het begrip waarheid, zoals gebezigd in het katholieke geloof, kreeg hier …Lees verder

In 1932 verschenen, beschrijft deze roman een reis door de wereld van de uitzichtloosheid en het absurde van het leven, in een voor die tijd volkomen nieuwe stijl, met gebruik van de gesproken taal (grof, cynisch) en ontwrichting van de zinsconstructie. Aan de orde komen de waanzin van de Eerste Wereldoorlog, de hebzucht van kolonisten in Afrika, de eenzaamheid in New York, de machteloosheid van de kleine man in Parijs, en vooral de achterdocht, bekrompenheid en het egoïsme in de maatschappij, waarin steeds dezelfden de dupe zijn. De mens wordt op genadeloze wijze ontleed. Céline greep destijds net naast de Prix Goncourt, maar zijn rivalen uit die tijd zijn al lang dood en voorgoed vergeten, terwijl hij, ondanks beschuldigingen van fascisme en antisemitisme naar aanleiding van enkele pamfletten van zijn hand, nog steeds veel gelezen wordt en als voorbeeld diende voor bijv. Gerard Reve. In een zeldzaam meeslepende stijl en in de-taal-van-het-volk laat hij zien dat oorlog en andere elle…Lees verder

Over Louis-Ferdinand Céline

Louis-Ferdinand Céline, pseudoniem van Louis Ferdinand Destouches, (Courbevoie, 27 mei 1894 – Meudon, 1 juli 1961) was een Frans medicus, schrijver en antisemitisch polemist.

Céline was de voornaam van zijn grootmoeder. Tijdens zijn leven publiceerde hij acht romans, vier pamfletten, een toneelstuk en enkele balletten. Hij is na Marcel Proust een van de meest vertaalde Franse auteurs uit de twintigste eeuw. Van beroep was hij arts. Zijn literaire werk combineert nihilisme en pacifisme, in een levendige (humoristisch-ironische) stijl. Céline is controversieel, omdat hij tussen 1937 en 1941 enkele rabiaat antisemitische werken publiceerde, die tijdens de Tweede Wereldoorlog en in oktober 2008 werden herdrukt.

Leven

Jeugdjaren

In de jaren 1907-1909 wordt Louis – zoals hij door zijn omgeving wordt genoemd – door zijn ouders naar Duitsland en Engeland gezonden, om daar de taal te leren…Lees verder op Wikipedia