Boek
Nederlands

Van oude mensen, de dingen, die voorbijgaan ...

Louis Couperus (auteur)

Van oude mensen, de dingen, die voorbijgaan ...

In de reeks:
Een oude vrouw en haar vroegere minnaar leven in de schaduw van een door hen in het verleden begane misdaad.
Onderwerp
Schuld en boete
Titel
Van oude mensen, de dingen, die voorbijgaan ...
Auteur
Louis Couperus
Uniforme titel
Van oude menschen, de dingen, die voorbijgaan...
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 1995
250 p.
ISBN
90-214-9589-9

Besprekingen

Met deze Haagse roman uit 1906 nam Couperus voorgoed afscheid van zijn Hollandse periode; voortaan zou hij, als kosmopoliet wonend en reizend in de landen rond de Middellandse zee, de stof voor zijn roman vnl. zoeken in de Griekse, Romeinse en Oosterse oudheid. Het noodlot speelt - als altijd - een belangrijke rol in deze psychologische detectivestory. Een moord uit passie lang geleden in Indië begaan, achtervolgt de daders, oud geworden in Den Haag, en hun hele familie als een permanent dreigende schaduw. Deze uitgave verscheen ook als deel 25 van de volledige werken van Louis Couperus, een uitgave die, gemaakt door een collectief van Couperus-kenners en tekstediteurs, volgens recent ontwikkelde regels op het gebied van de teksteditie, een monument bedoeld te zijn voor een Nederlands' grootste auteurs. Doordat de reeks is opgezet als kritische leeseditie dient hij zowel een wetenschappelijk als een breed lezerspubliek. Heruitgave in een reeks goedkope maar zeer verzorgde gebonden ui…Lees verder

Over Louis Couperus

Louis Marie Anne Couperus (Den Haag, 10 juni 1863 – De Steeg, 16 juli 1923) was een Nederlandse schrijver en een van de eerste Nederlandse vertegenwoordigers van het literaire naturalisme.

Couperus' werk omvat allerlei uiteenlopende literaire genres. Hij debuteerde met poëzie, maar legde zich vervolgens al snel toe op psychologische romans, waarmee hij de meeste bekendheid verwierf. Hij schreef daarnaast cultuursprookjes, historische romans en veel reisverslagen en columns. In het algemeen wordt hij gezien als een van de belangrijkste schrijvers uit de canon van de Nederlandse literatuur. De uitgave van zijn Volledige Werken (1987-1996) geldt als een van de eerste Nederlandse tekstedities die volgens wetenschappelijke, tekstkritische normen tot stand zijn gekomen.

Biografie

Vroege jaren

Couperus werd op 10 juni 1863 geboren op de Mauritskade in Den Haag, in het pand op numm…Lees verder op Wikipedia