Een welgesteld, jong meisje trouwt met een 13 jaar oudere huisvriend en ervaart dat haar gee͏̈xalteerde ideee͏̈n over de liefde niet overeenkomen met de realiteit.
Titel
Een liefde / Van Deyssel, Lodewijk ; bezorgd en van een naw. voorz. door Prick, Harry G.M.
Auteur
Lodewijk Van Deyssel
Samensteller
Harry G.M. Prick
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 1996
394 p.
ISBN
90-214-9758-1

Besprekingen

Herdruk van de ongekuiste uitgave van deze destijds (1887) zeer veel sensatie verwekkende "zedeloze" roman. Deze uitgave bevat dezelfde vrijmoedige taal die de auteur (1864-1952) in de volgende drukken, door de publieke opinie gedwongen, zou schrappen. De roemruchte geschiedenis van het boek wordt in het nawoord van kenner en biograaf Harry Prick uiterst gedetailleerd verteld. Daarom alleen al, maar ook vanwege het verrassend moderne van de roman blijft het een interessant en boeiend verhaal over een liefde, die in een huwelijk op de proef wordt gesteld. Gebonden uitgave op pocketformaat in de reeks Salamander Klassiek; kleine druk.

Over Lodewijk Van Deyssel

Karel Joan Lodewijk Alberdingk Thijm (Amsterdam, 22 september 1864 – Haarlem, 26 januari 1952), bekend onder het pseudoniem Lodewijk van Deyssel, was een Nederlandse schrijver.

Familie

Thijm was een lid van de familie Alberdingk en zoon van de schrijver, dichter, boekhandelaar en uitgever Joseph Alberdingk Thijm (1820-1889) en Wilhelmina Kerst (1824-1894). In 1887 huwde hij Catharina Horyaans (1864-1941), van wie hij in 1918 scheidde. Uit dit huwelijk werden twee zonen en een dochter geboren.

Leven en werk

Alberdingk Thijm bracht een deel van zijn jeugd door op het katholieke jongensinternaat Rolduc. Samen met onder anderen Willem Kloos, Frederik van Eeden, Herman Gorter en Albert Verwey behoorde Lodewijk van Deyssel tot de Beweging van Tachtig (de Tachtigers). De eerste publicatie van zijn hand, De Eer der Fransche Meesters, verscheen in 1881 in het tijdschrift van …Lees verder op Wikipedia