Boek
Nederlands

Lentekriebels

Liesbet Slegers (auteur)
+1
Lentekriebels
×
Lentekriebels Lentekriebels
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Een jongetje (ik-figuur) geniet van alle fijne dingen in de lente, zoals de zon, nieuwe blaadjes aan de bomen en zingende vogels. Vierkant kartonnen prentenboek met eenvoudige illustraties in kleur. Vanaf ca. 1 jaar.
Onderwerp
Lente
Titel
Lentekriebels
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2011
[12] p. : ill.
ISBN
9789044815221 (hardback)

Besprekingen

Lentekriebels is een vrolijk prentenboek voor de allerkleinsten, waarin ze kennismaken met de lente en alles wat erbij hoort, gebundeld in enkele algemene kenmerken. De pagina’s zijn gemaakt van stevig karton, waardoor de kinderen ze extra gemakkelijk kunnen vastnemen en omslaan. Bovendien kan het boekje op die manier ook tegen een stootje.
De cover is kleurrijk en vrolijk en nodigt de kinderen uit om verder te kijken. De bladspiegel binnenin is eerder sober. Tegen een witte achtergrond worden de hoofdthema’s van de lente voorgesteld. Zo kunnen de kinderen zich gemakkelijk focussen op de hoofdboodschap en worden ze niet afgeleid door andere voorwerpen. Op de linkerpagina staat telkens het onderwerp (bijvoorbeeld de zon of een bloem) en op de rechterpagina wordt het geïntegreerd in een groter geheel. De tekenstijl is erg eenvoudig en sober, zonder veel franjes of opsmuk. Een boom ziet er dan ook precies zo uit als een peuter hem zou tekenen. Dat maakt de dingen heel herkenbaa…Lees verder
Wat gebeurt er om je heen als het lente wordt? De zon is er weer! Er groeien blaadjes aan de bomen, vogels zingen een mooi lied, bloemen groeien in het gras. In dit stevige vierkante kartonnen prentenboekje met afgeronde hoeken vormen twee pagina’s steeds een koppel: links een grote tekening van een aspect van de lente (bv. de zon, een ei) met drieregelige tekst en rechts een paginavullende illustratie met dat aspect in een context (in de zon kun je buiten spelen, uit het ei komt een kuikentje). De tekst in schreefloze letter staat in de ik-vorm en het belangrijkste woord is dik gedrukt. De figuren in de vrolijk gekleurde, naïef-realistische illustraties zijn zwartomlijnd. Een mooi verzorgd prentenboekje. De stevig aanvoelende bladzijden maken het ook voor peuters zelf goed hanteerbaar. Zowel geschikt om zelf te bekijken, als om uit voor te lezen en goed bruikbaar op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. De auteur schreef en illustreerde al veel boeken voor jonge kinderen. In dezel…Lees verder

Lentekriebels

Als het lente wordt, dan schijnt de zon lekker, krijgen de bomen blaadjes, fluiten de vogeltjes, groeien er mooie bloemen en worden er dieren geboren. Dit wordt op een beknopte manier beschreven in ‘Lentekriebels’. Elke dubbele pagina krijgt zijn ‘hoofdstukje’. Op de linkerpagina staat een grote tekening (zon, boom, vogel, bloem, kuiken, konijn) met een korte tekst van drie regeltjes. Het verhaal is beschreven in de ik-vorm. Het belangrijkste woord is telkens vet gedrukt. De illustratie op de rechterpagina zet het onderwerp in zijn context: spelen in de zon, blaadjes aan de bomen, enz. Liesbet Slegers zet haar illustraties stevig neer in vrolijke, felle kleuren en een zwarte omlijning. Het geheel oogt rustig, vooral omdat alles tegen een witte achtergrond geplaatst wordt. Voor de kleinsten is het leuk om de grote tekening terug te vinden in de rechterpagina.
Het boekje is mooi uitgegeven in vierkant, hardkartonnen formaat met afgeronde hoeken. Peuters kunnen er zelf in kijken, m…Lees verder

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia