Boek
Nederlands

Catherina de Medici : koningin van Frankrijk

Leonie Frieda (auteur)
+1
Catherina de Medici : koningin van Frankrijk
×
Catherina de Medici : koningin van Frankrijk Catherina de Medici : koningin van Frankrijk

Catherina de Medici : koningin van Frankrijk

Titel
Catherina de Medici : koningin van Frankrijk
Auteur
Leonie Frieda
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Catherine de Medici
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2005
559 p. : ill.
ISBN
90-5240-813-0 (hardback) 9789052408132 (hardback)

Besprekingen

Weinig vrouwen krijgen in de geschiedenisboeken zo'n donkerzwart imago aangemeten als Catherina de Medici. Dat heeft veel, zoniet alles te maken met haar aandeel in de Bartholomeüsnacht, de gruwelijke moordpartij op de Franse hugenoten tijdens de nacht van 24 augustus 1572, die het leven kostte aan meer dan 20.000 mannen, vrouwen en kinderen. Velen wijzen in haar richting als de aanstookster en de organisatrice van deze infame genocide.

Leonie Frieda gaat niet akkoord met deze zienswijze. Volgens haar is zij niet de "verpersoonlijking van het kwaad" en zij noemt het oordeel van de geschiedenis "even onjuist als dweepziek". Zij interpreteert de gebeurtenissen tijdens de Bartholomeüsnacht als een "chirurgische operatie waarbij het een en ander misliep". Catherina is in haar ogen deels zelf een slachtoffer of alleszins toch een speelbal van de tijd waarin ze leefde. Haar hele leven moest ze vechten om te overleven: tijdens haar ongelukkige jeugd als weeskind in kloosters in Floren…Lees verder
Een nieuwe biografie van Catherina de Medici (1519-1589). Een knappe, op gedegen onderzoek en bronnen gebaseerde herwaardering van de tot nu toe veelal verguisde zestiende-eeuwse Franse koningin. Het boek levert een uitstekend en kleurrijk beeld van de tijd, van het extravagante hofleven met al zijn intriges, politieke moorden, religieuze bigotterieën, de rol van hovelingen en maitresses. Het geeft een nieuw en verhelderend beeld van Catherina als een moedige, intelligente en geduldige politica, aanvankelijk als Italiaanse vrijwel genegeerd, uiteindelijk invloedrijk met goede en kwade gevolgen. De knappe verteltrant zorgt ervoor dat ook de ontwikkelde leek aan dit boek veel kennis en tegelijk leesplezier kan ontlenen. Geschikt ook voor vwo-leerlingen. Het boek is solide uitgegeven, gebonden, goed geïllustreerd en voorzien van literatuurlijst en een register.