Boek
Nederlands

Zwart van het volk

Leo Pleysier (auteur)

Zwart van het volk

Een Belgische bodemdeskundige keert terug naar Nigeria en overdenkt tijdens de vliegreis zijn leven.
Titel
Zwart van het volk
Auteur
Leo Pleysier
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 1996
141 p.
ISBN
90-234-3599-0

Besprekingen

De hoofdpersoon is per vliegtuig op de terugweg naar Nigeria waar hij werkt als bodemdeskundige. Hij heeft in zijn geboorteland België het graf van zijn onlangs overleden moeder bezocht. Het boek beschrijft zijn gedachteleven gedurende deze vliegreis. Binnen het raam van die reis komt zo een veelheid van zaken aan de orde. Zijn jeugd, waarom hij niet naar de begrafenis van zijn moeder is gegaan, de relatie tot zijn familie en tot België. Het leven met zijn Nigeriaanse vrouw en hun twee zoontjes. Zijn bevoorrechte situatie in de chaos van de Nigeriaanse, Afrikaanse samenleving die hem soms bijna bedwelmt maar waar hij zich ondanks alles zo toe aangetrokken voelt. Die hem vaak hopeloos maakt, volstrekt op zichzelf teruggeworpen, eenzaam maar toch uitgedaagd. In feite gaat het om een eenvoudig plot, waar wel veel aan vast zit, waar de schrijver ook wel eens in blijft steken, maar dat toch blijft boeien. De Vlaamse schrijver (1945) werd vooral bekend door 'Wit is altijd schoon' (AKO-nomin…Lees verder

Over Leo Pleysier

Leo Jozef Theresia Pleysier (Rijkevorsel, 28 mei 1945) is een Nederlandstalig Belgisch schrijver. Hij werd geboren in Rijkevorsel in de Antwerpse Kempen, en woont daar anno 2020 nog steeds.

In zijn verhalende prozawerk onderzoekt hij zijn verhouding tot zijn geboortestreek en zijn familieleden. Angst, eenzaamheid, nestwarmte, geweld, de veranderende tijdgeest, isolement en verbondenheid tussen mensen zijn enkele terugkerende thema's. Pleysiers romans zijn emblemata van de menselijke conditie. Ze bevatten tussen de regels ook heel wat tijds- en maatschappijkritiek.

Zijn eerste boeken (Mirliton en Niets dan schreeuw) zijn experimenteel van taal en compositie en ik-gericht. Gaandeweg heeft de auteur zijn horizon verruimd: van zijn eigen streek (Waar was ik weer?) naar Engeland (Shimmy), Afrika (Zwart van het volk), India en China (De Gele Rivier is bevrozen, De trousse).

Wit is altijd schoon (1989), wa…Lees verder op Wikipedia