Boek
Nederlands

Zwijghout : gedichten

Koen Stassijns (auteur)
+1
Zwijghout : gedichten
×
Zwijghout : gedichten Zwijghout : gedichten

Zwijghout : gedichten

Titel
Zwijghout : gedichten
Auteur
Koen Stassijns
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2000
71 p.
ISBN
90-450-0463-1

Besprekingen

Ze groeven en hoorden niets meer; / ze werden niet wijzer, verzonnen geen lied, / bedachten geen enkele spreektaal. / Ze groeven". In dit motto, dat Koen Stassijns ontleend heeft aan Paul Celan, zijn twee mensen koortsachtig op zoek naar elkaar. De hoofdfiguur in Zwijghout verlangt ook naar contact, maar hij wil wél een lied verzinnen en werkt intens met taal. Op zijn zoektocht naar verbondenheid is zijn dichterschap een struikelblok.

Ten eerste zet het schrijven een domper op de relatie tussen man en vrouw. Als man van de verbeelding slaagt de dichter er niet in zich helemaal te geven aan zijn echtgenote die in de aardse werkelijkheid leeft. Een kunstenaar moet kunnen dromen. Door hun verschillende levensstijlen voeren de echtelieden een koude oorlog. Ten tweede kan de dichter zijn medemens bewaren noch bereiken met poëzie. Dat komt door de onmacht van de taal. Al zoekt de dichter urenlang naar "het woord waarmee het worden begint" en probeert hij "wat zoekraakt in be…Lees verder
De Vlaamse dichter Koen Stassijns (1953) ontwikkelt zich langzamerhand tot een blijvende waarde in ons poëtisch bestel. 'Zwijghout' waarvan al na een maand een tweede druk verscheen, bestaat uit zes afdelingen plus een nawoord. Thema's (leven, liefde, dood), zegging en beeldspraak blijven dicht bij huis, zodat een breed publiek er toegang toe heeft. Het best is Stassijns wanneer hij balanceert tussen spreektaal en eenvoudige maar schrijnende beelden, zoals 'Taal werd een tak die afbrak boven de loot'. Hij verstopt genoeg raffinement in zijn verzen om ook de wroeters van dienst te zijn. Toch ontlenen zijn regels hun waarde meer aan het vakkundig verwerken van invloeden van voorgangers dan aan het uitwerken van een eigen idioom. Hopelijk weet Stassijns zijn dichterschap alsnog te ontwikkelen van degelijk tot grensverleggend.

Over Koen Stassijns

Koen Stassijns (Ninove, 18 september 1953) is een Vlaamse dichter, schrijver, vertaler en docent literaire creatie.

Levensloop

Jeugd, opleiding en eerste werkervaring

Stassijns werd geboren en groeide op in Ninove, waar zijn vader werkzaam was als apotheker. In zijn kindertijd ontwikkeld Stassijns een angst voor de leegte. Hij worstelde met zijn triestheid, maar was niet suïcidaal. in 1968 vijftien jaar oud debuteerde hij met een eerste dichtbundel Het Achterland.

Na de Sint-Jozefscollege begon Stassijns in Aalst aan een rechtenstudie, terwijl hij zelf graag naar de toneelschool was gegaan. Hij was in die tijd ook zanger in een band, die een plaat opnam. Na enkele semesters stop hij met zijn studie, en gaat aan het werk in het bedrijfsleven. Op zijn twintigste in 1973 publiceerde hij nog twe…Lees verder op Wikipedia