Boek
Nederlands

De troostelozen

Kazuo Ishiguro (auteur), Bartho Kriek (vertaler)
Een vermaard musicus logeert in een hotel in Midden-Europa waar hij verschillende mensen ontmoet die zijn leven bei͏̈nvloeden.
Onderwerp
Muziek
Titel
De troostelozen
Auteur
Kazuo Ishiguro
Vertaler
Bartho Kriek
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The unconsoled
Editie
3
Uitgever
[Amsterdam]:: Eldorado, 2007
580 p.
ISBN
9789047100270 (paperback)

Besprekingen

De wereldberoemde pianist Ryder komt in een onduidelijke Europese stad aan waar hij een recital zal geven. Een zekere Miss Stratmann gaat over zijn agenda die hij overigens niet kent, maar hij is te beleefd om daar iets van te zeggen. Zo belandt hij in een benauwend web van (sociale) verplichtingen, afspraken waar hij geen weet van heeft en toezeggingen die hij en passant doet aan mensen die hem beleefd terroriseren met hun kruiperige verzoeken. Langzaam maar zeker blijkt dat hij verwacht wordt het culturele leven van de stad te redden met zijn optreden. 'De troostelozen' gaat over de beperkte vrijheid van een mens, over zelfbedrog, over geleefd worden, verbeeld in een bizarre, kafkaeske, nachtmerrieachtige wereld. De hotelportier Gustav, waarmee het boek opent, lijkt met zijn aandoenlijke beroepstrots sprekend op de butler Stevens uit 'The Remains of the Day', de verfilmde roman waarvoor Ishiguro (1954) in 1989 de Booker Prize kreeg. Een beangstigende en verstikkende karikatuur van w…Lees verder

Over Kazuo Ishiguro

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

Kazuo Ishiguro - roepnaam Ish of Ishy (Nagasaki, 8 november 1954) is een Japans-Engels auteur die onder meer de Booker Prize won en in 2017 de Nobelprijs voor Literatuur kreeg toegekend.

Hoewel Ishiguro in Japan werd geboren, groeide hij vanaf zijn vijfde op in Guildford. In Engeland haalde hij in 1978 zijn bachelorgraad aan de Universiteit van Kent en twee jaar later een master creatief schrijven aan de University of East Anglia in Norwich.

Literaire prijzen

Naast de Booker Prize voor zijn derde boek The Remains of the Day (1989), won Ishiguro eerder in 1986 de Whitbread Prize, voor zijn tweede boek An Artist of the Floating World. In 1998 kreeg hij de Chevalier de l'Ordre des arts et des lettres uitgereikt door het Franse Ministerie van Cultuur. In 2017 won hij de Nobelprijs voor Literatuur. De jury loofde met name zijn emotionele kracht. Men kende Ishiguro de prijs toe voor …Lees verder op Wikipedia