Boek
Nederlands

Sprookjes en vertellingen

J.R.R. Tolkien (auteur)

Sprookjes en vertellingen

Genre:
Sprookjes, gedichten en een essay over sprookjesverhalen door de Britse fantasyschrijver (1892-1973). Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Sprookjes en vertellingen
Auteur
J.R.R. Tolkien
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Poems and stories
Uitgever
Utrecht: Het Spectrum, 2000
292 p.
ISBN
90-274-6818-4

Besprekingen

Natuurlijk is Tolkien vooral bekend door 'In de ban van de Ring', het boek van het millennium, maar ook zijn andere werken genieten veel belangstelling. Sprookjes als 'Boer Gilles van Ham', 'Blad van Klein' en 'Smid van Groot-Wolding' zijn al enige jaren niet meer in druk. Deze heruitgave in één band is dan ook meer dan welkom. Het boek bevat ook de komische gedichtjes 'De avonturen van Tom Bombadil' en het heroïsche gedicht 'De thuiskomst van Beorhtnoth', dat hier voor het eerst in het Nederlands wordt gepubliceerd. Vertaler Schuchart heeft zijn vertaling van de andere verhalen herzien. Dit boek heeft de fantasyliefhebber veel te bieden: sprookjes voor jong en oud, een wetenschappelijke analyse van het genre, komische gedichten en een episch vers. Gezien Tolkiens populariteit zal dit een veel gelezen boek worden. De komische gedichten en de sprookjes zijn ook zeer geschikt voor kinderen. Normale druk.

Over J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Oranje Vrijstaat, 3 januari 1892 – Bournemouth, Verenigd Koninkrijk, 2 september 1973) was een Engelse filoloog, dichter en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde. Hij werd vooral bekend als de schrijver van De Hobbit, In de ban van de ring en De Silmarillion, waarmee hij de vader van de moderne fantasy-literatuur werd.

Tolkien was van 1925 tot 1945 hoogleraar Angelsaksische taal aan de Universiteit van Oxford en van 1945 tot 1959 hoogleraar Engelse taal en literatuur aan het Merton College. Hij was een goede vriend van C.S. Lewis, een medelid van de informele literaire discussiegroep The Inklings. Op 28 maart 1972 werd Tolkien door koningin Elizabeth II benoemd tot commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Na Tolkiens dood publiceerde zijn zoon Christopher diverse werken van zijn vader en ook diens aantekeningen en onvoltooide verhalen. Zo verscheen in 1977 De Silmarillion, waaraan Tol…Lees verder op Wikipedia