Boek
Nederlands

Roverandom

J.R.R. Tolkien (auteur)
Nadat een jongetje op het strand zijn speelgoedhondje kwijt is geraakt, gaat het beestje zelf op zoek naar zijn baasje, waarbij hij zelfs op de maan en onder de zeespiegel belandt. Vanaf ca. 8 jaar.
Titel
Roverandom
Auteur
J.R.R. Tolkien
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Roverandom
Uitgever
Amsterdam: M, 2002
125 p., [4] p. pl.
ISBN
90-225-3757-9

Besprekingen

Fantasy is nog steeds in de mode, en daar profiteren de erfgenamen van J.R.R. Tolkien, de peetvader van het genre, nog mee van. Nu wordt ook ouder werk van Tolkien opnieuw uitgebracht, in een reeks van Uitgeverij M (De Boekerij). Roverandom krijgt als leuke plus een lange inleiding mee, geschreven door Christina Scull en Wayne G. Hammond. Eigenlijk is hun voorwoord interessanter om te lezen dan het verhaal over Roverandom, omdat je er allerlei interessante weetjes krijgt over het gezinsleven van Tolkien, de verhalen die hij voorlas, en de latere bewerkingen van het verhaal.

Roverandom ontstond in de zomer van 1925, toen Tolkien met zijn gezin verbleef in het Britse kustplaatjes Filey. Zijn jongste zoontje Michael, een kleuter van bijna vijf, verloor toen zijn speelgoedhondje op het strand. Toen het na lang zoeken onvindbaar bleek te zijn, verzon vader Tolkien om Michael te troosten het verhaal over Roverandom, een stout hondje dat in een speelgoedje omgetoverd wor…Lees verder
Zoals bekend vertelde J.R.R. Tolkien graag zelfverzonnen sprookjes aan zijn kinderen. Tijdens een vakantie aan zee in 1925 ontstond zo Roverandom met het speelgoedhondje van een van zijn kinderen als hoofdpersoon. Het hondje wordt door een boze tovenaar betoverd en moet naar de bodem van de zee en naar de maan voor verlossing. Het was nooit Tolkiens intentie het verhaal in deze vorm uit te brengen; twee redacteuren hebben het manuscript in 1998 bewerkt en van een inleiding en voetnoten voorzien. De vraag is of Tolkien dit zou hebben gewaardeerd, want de stijl is hier en daar pover en het plot is voor Tolkien onder de maat. Het boek is geïllustreerd met een katern in kleur en zwart-wit door Tolkien zelf. In tegenstelling tot het Engelse origineel heeft de Nederlandse vertaling geen omslagillustratie van Tolkien zelf, maar een van Rien van der Kraan. Een amusant sprookje voor kinderen van acht jaar en ouder.

Over J.R.R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Oranje Vrijstaat, 3 januari 1892 – Bournemouth, Verenigd Koninkrijk, 2 september 1973) was een Engelse filoloog, dichter en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde. Hij werd vooral bekend als de schrijver van De Hobbit, In de ban van de ring en De Silmarillion, waarmee hij de vader van de moderne fantasy-literatuur werd.

Tolkien was van 1925 tot 1945 hoogleraar Angelsaksische taal aan de Universiteit van Oxford en van 1945 tot 1959 hoogleraar Engelse taal en literatuur aan het Merton College. Hij was een goede vriend van C.S. Lewis, een medelid van de informele literaire discussiegroep The Inklings. Op 28 maart 1972 werd Tolkien door koningin Elizabeth II benoemd tot commandeur in de Orde van het Britse Rijk.

Na Tolkiens dood publiceerde zijn zoon Christopher diverse werken van zijn vader en ook diens aantekeningen en onvoltooide verhalen. Zo verscheen in 1977 De Silmarillion, waaraan Tol…Lees verder op Wikipedia