Boek
Nederlands

Memoriaal van het klooster

José Saramago (auteur)

Memoriaal van het klooster

Impressie van het leven van de koninklijke familie in het 18e eeuwse Portugal met daaraan parallel het armoedige bestaan van een invalide ex-soldaat en zijn helderziende vrouw.
Titel
Memoriaal van het klooster
Auteur
José Saramago
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
Memorial do convento
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 1998
320 p.
ISBN
90-290-5880-3

Besprekingen

Deze historische roman wekt een minder bekende periode uit de Europese geschiedenis tot leven: het 18e-eeuwse Portugal dat zucht onder de obsessie van zijn vorst het grootste klooster ter wereld te bouwen. Saramago (1922), Nobelprijswinnaar, werd in 1982 met dit boek in een klap Portugals internationaal bekendste schrijver. Met een pointillistische techniek en een overdaad aan details, in vaak paginalange zinnen, vertelt deze roman nog vele andere verhalen in een adembenemend tempo. Zoals dat over de liefde tussen de in de oorlog onthande Baltasar en de helderziende Blimunda. Niet alleen liefhebbers van historische romans, ook fans van García Márquez zullen dit werk waarderen. Van de lezer wordt wel enig uithoudingsvermogen verwacht. Qua verteltrant doet dit boek nog het meeste denken aan 'Het huis van de geesten' van Isabel Allende. De vertaling leest goed, de noten van de vertaler zijn verhelderend. Kleine druk, paperbackeditie.

Over José Saramago

CC BY 2.0 - Foto van/door OnbekendUnknown author

José de Sousa Saramago (Azinhaga, 16 november 1922 - Lanzarote, 18 juni 2010) was een van de belangrijkste Portugese hedendaagse schrijvers. Hij won in 1998 de Nobelprijs voor Literatuur. Rond zijn 50ste, begon Saramago het schrijven van de romans die uiteindelijk een internationale reputatie zouden krijgen.

Biografie

Saramago werd geboren op 16 november 1922 als kind van de dagloner Jose de Sousa en Maria de Piedade. In de officiële registers werd hij echter vermeld als geboren op 18 november. 'Saramago' is de naam van een wild kruid en tevens de roepnaam van zijn vader. Bij de burgerlijke stand werd deze roepnaam per ongeluk aan zijn naam toegevoegd. Hij heette dus voluit José de Sousa Saramago.

In 1924 verhuisde het gezin naar Lissabon, waar bijna heel zijn leven zich heeft afgespeeld. Saramago kwam wel nog een aantal keren naar zijn geboortedorp terug. Vader begon bij de politie. Zijn twee jaar oudere broer Francisco st…Lees verder op Wikipedia