Boek
Nederlands

Het beleg van Lissabon

José Saramago (auteur)
Een corrector bij een uitgeverij voegt in een geschiedenis van het beleg van Lissabon in 1147 telkens het woordje 'niet' toe, met vreemde gevolgen.
Titel
Het beleg van Lissabon
Auteur
José Saramago
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
História do cerco de Lisboa
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1998
278 p.
ISBN
90-295-3492-3

Besprekingen

De eerste Portugese christen-koning Dom Alfonso Henriques slaat in 1147 het beleg om Lissabon, om de stad van de Moren te bevrijden. Hij krijgt hulp van kruisvaarders uit allerlei landen, die op doorreis naar het Heilige Land in Porto aan wal zijn gegaan. Als beloning plunderen zij de stad. Dit is de ware geschiedenis in 'Het beleg van Lissabon', die de corrector Raimundo Silva gereed maakt voor de uitgave. Deze begaat echter opzettelijk fraude, dodelijk voor een corrector. Hij wijzigt uit protest tegen zijn bescheiden beroep het thema door het woordje NIET toe te voegen: 'De kruisvaarders besloten de Portugezen niet te helpen'. Silva's bedrog wordt ontdekt. Ontslag wacht hem, maar hij blijft in dienst, zij het ook onder curatele van Maria Sara. Zij stelt hem voor een roman te schrijven met dit thema. De historische werkelijkheid wordt geweld aangedaan, maar een schitterende waarheid tussen mensen licht op: liefde betekent immers het einde van elk beleg. Gesprekken tussen hen flitsen …Lees verder

Over José Saramago

CC BY 2.0 - Foto van/door OnbekendUnknown author

José de Sousa Saramago (Azinhaga, 16 november 1922 - Lanzarote, 18 juni 2010) was een van de belangrijkste Portugese hedendaagse schrijvers. Hij won in 1998 de Nobelprijs voor Literatuur. Rond zijn 50ste, begon Saramago het schrijven van de romans die uiteindelijk een internationale reputatie zouden krijgen.

Biografie

Saramago werd geboren op 16 november 1922 als kind van de dagloner Jose de Sousa en Maria de Piedade. In de officiële registers werd hij echter vermeld als geboren op 18 november. 'Saramago' is de naam van een wild kruid en tevens de roepnaam van zijn vader. Bij de burgerlijke stand werd deze roepnaam per ongeluk aan zijn naam toegevoegd. Hij heette dus voluit José de Sousa Saramago.

In 1924 verhuisde het gezin naar Lissabon, waar bijna heel zijn leven zich heeft afgespeeld. Saramago kwam wel nog een aantal keren naar zijn geboortedorp terug. Vader begon bij de politie. Zijn twee jaar oudere broer Francisco st…Lees verder op Wikipedia