Boek
Nederlands

Schokgolven

Jonathan Franzen (auteur)
Een Amerikaanse jongeman trekt ten strijde tegen christelijke fundamentalisten die beweren dat plaatselijke aardbevingen Gods straf zijn voor een liberale abortuswetgeving.
Titel
Schokgolven
Auteur
Jonathan Franzen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Strong motion
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2005
553 p.
ISBN
90-446-0543-7

Besprekingen

De moeder van de hoofdpersoon erft een vermogen van haar stiefmoeder, die bij een lichte aardbeving om het leven is gekomen. Het vermogen bestaat uit aandelen in een chemisch concern dat zich schuldig maakt aan milieuvervuiling. Ook komt hij erachter dat de aardbeving te wijten is aan menselijk ingrijpen in de natuur. Binnen deze hoofdintrige lopen allerlei andere lijnen die te maken hebben met het huidige politieke klimaat in de VS (de strijd om vrije abortus, religieus fundamentalisme) en met de persoonlijke omstandigheden van de hoofdpersoon (met name zijn verhouding tot zijn moeder en yuppie-zuster). De roman komt erg traag op gang, maar wordt geleidelijk boeiender en soms zelfs spannend. Normale druk, volle bladspiegel. Franzen (1959) werd vooral bekend door zijn latere roman 'De correcties'.

Over Jonathan Franzen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Jonathan Franzen (Western Springs, Illinois, 17 augustus 1959) is een Amerikaanse schrijver. Zijn derde roman, The Corrections (2001), Nederlandse vertaling De correcties, werd met luid gejuich door de critici ontvangen. Franzen ontving voor dit werk een National Book Award en was er finalist mee voor de 2002 Pulitzerprijs voor de literatuur. Zijn meest recente roman, Freedom (vertaald in het Nederlands als: Vrijheid), werd in augustus 2010 gepubliceerd. De Amerikaanse president Barack Obama kreeg op eigen verzoek een exemplaar van Freedom mee om in zijn zomervakantie in 2010 te kunnen lezen, dit hoewel het boek op dat moment officieel nog niet was uitgekomen.

Bibliografie

Fictie
  • 1988 The Twenty-Seventh City - De zevenentwintigste stad (vertaling)
  • 1992 Strong Motion - Schokgolven (vertaling)
  • 2001 The Corrections - De correcties (vertaling…Lees verder op Wikipedia