Boek
Engels

Expo 58

Jonathan Coe (auteur)
Een jonge Londense ambtenaar wordt in 1958 naar het Britse paviljoen van de wereldtentoonstelling in Brussel gestuurd met de vage opdracht om daar 'een oogje in het zeil te houden'.
Titel
Expo 58
Auteur
Jonathan Coe
Taal
Engels
Editie
1
Uitgever
London: Viking, 2013
265 p.
ISBN
9780670923717 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

In deze tiende, licht-komische roman van de Engelse schrijver (1961) staat het personage Thomas Foley centraal, een rustige, naïeve en nogal knappe dertiger. Hij grijpt als nogal onbeduidende ambtenaar de kans om voor een half jaar manager te worden van een pub op het Engelse paviljoen op de Wereldtentoonstelling van 1958 in Brussel (Atomium). De eerste Expo na de Tweede Wereldoorlog was omgeven door een wereldwijd optimisme voor hernieuwde wereldvrede. De Belgen relativeerden dit met de surrealistische grap van het naast elkaar plaatsen van de paviljoenen van Amerika en Rusland. Coe relativeert dit op zijn beurt door Foley te laten flankeren door twee Engelse geheim agenten en hem langzaam maar zeker verloren te laten lopen in een web van (contra)spionage- en liefdesperikelen. De Brits-ironische toonzetting is belangrijker dan het plot, met Foley als symbool van de Engelse twijfel aan de keus voor verleden (inclusief vrouw en baby) of toekomst. 'Geschikt voor de liefhebbers van de tr…Lees verder

Over Jonathan Coe

CC BY 2.0 - Foto van/door Taken by Flickr user Walnut Whippet at the 2006 Humber Mouth Festival

Jonathan Coe (Bromsgrove, 19 augustus 1961) is een Engels schrijver.

Leven en werk

Coe studeerde Engelse literatuur aan het Trinity College te Cambridge en promoveerde aan de Universiteit van Warwick, waar hij tevens gedoceerd heeft. Aanvankelijk had hij ambities in de popmuziek, maar vanaf 1987 richt hij zich naast zijn doceren voornamelijk op het schrijven van satirische romans. Vaak verweeft hij politieke thema’s in zijn werk, bijvoorbeeld in What a Carve Up! (1994, Nederlands: Het moordend testament), waarin hij het politieke klimaat onder Margaret Thatcher op de hak neemt. Verder blijft ook zijn liefde voor de muziek voortdurend als rode draad aanwezig. Hij toont zich een liefhebber van progressieve rock en zijn boek The Rotters' Club (2001) is bijvoorbeeld genoemd naar een album van Hatfield and the North.

The Rotters' Club en What a Carve Up! werden bewerkt voor de BBC en T…Lees verder op Wikipedia