Boek
Nederlands

De gebroken spiegel

Jonathan Coe (auteur), Otto Biersma (vertaler)
+1
De gebroken spiegel
×
De gebroken spiegel De gebroken spiegel
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Toen Claire acht jaar was, vond ze op een vuilnisbelt een stuk van een gebroken spiegel. Als ze in de spiegel kijkt, ziet de nare werkelijkheid er sprookjesachtig mooi uit. Op een dag ontmoet ze een jongen die ook een stukje spiegel heeft. Vanaf ca. 12 jaar.
Titel
De gebroken spiegel
Auteur
Jonathan Coe
Vertaler
Otto Biersma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The broken mirror
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2013
80 p.
ISBN
9789023479499 (paperback)

Besprekingen

Toen Claire acht jaar was, vond ze op een vuilnisbelt een stuk van een gebroken spiegel. Als ze in de spiegel kijkt, verandert haar werkelijkheid in iets veel mooiers. Vanaf die tijd draagt Claire de spiegel altijd bij zich. Op moeilijke momenten vindt ze troost door in de spiegel te kijken. Op een dag wil een jongen een afspraak met haar maken op de vuilnisbelt. Hij blijkt ook een stukje spiegel te hebben, en hun stukjes passen precies in elkaar. Het is een wat mysterieus verhaal, omdat Claire in de spiegel allerlei mooie, sprookjesachtige dingen ziet die er in de werkelijkheid niet zijn. Aan de andere kant is het ook een realistisch verhaal, omdat Claire allerlei dingen meemaakt die herkenbaar zijn voor jongeren van haar leeftijd, zoals verliefdheid, onzekerheid over haar uiterlijk, problemen op school en ouders die gaan scheiden. Verschenen onder de imprint Cargo Young. Aantrekkelijk omslag met een weerspiegeling in een stuk spiegel. Vanaf ca. 12 jaar.

De gebroken spiegel

Jonathan Coe, eigenlijk alleen bekend als auteur voor volwassenen, waagde zich dit keer ook aan een jeugdboek. Hij schreef het tijdens het werken aan zijn laatste roman, Expo 58. Een tussendoortje, en zo voelt het eigenlijk ook aan. Het boek telt slechts 80 pagina's.
Op een dag vindt Claire op een vuilnisbelt een stuk van een spiegel. Geïntrigeerd door de vorm, en door het feit dat de hemel blauw is in het spiegelbeeld terwijl het eigenlijk bewolkt is, neemt ze het ding mee naar huis. Daar blijkt ook dat de dingen die ze in het echt verafschuwt eigenlijk heel mooi zijn in de spiegel. Vanaf dat moment beslist ze om de spiegel altijd bij zich te dragen en telkens als ze de behoefte voelt om even te ontsnappen, kijkt ze erin. En dan - na een tijdssprong van twee jaar - ontmoet ze een jongen die zegt dat hij ook een stukje spiegel heeft.
Het boek dat Coe tussen het serieuzere werk door schreef, mist echt wel wat diepgang. Bij het begin wordt amper uitgewerkt waarom Claire prec…Lees verder

Over Jonathan Coe

CC BY 2.0 - Foto van/door Taken by Flickr user Walnut Whippet at the 2006 Humber Mouth Festival

Jonathan Coe (Bromsgrove, 19 augustus 1961) is een Engels schrijver.

Leven en werk

Coe studeerde Engelse literatuur aan het Trinity College te Cambridge en promoveerde aan de Universiteit van Warwick, waar hij tevens gedoceerd heeft. Aanvankelijk had hij ambities in de popmuziek, maar vanaf 1987 richt hij zich naast zijn doceren voornamelijk op het schrijven van satirische romans. Vaak verweeft hij politieke thema’s in zijn werk, bijvoorbeeld in What a Carve Up! (1994, Nederlands: Het moordend testament), waarin hij het politieke klimaat onder Margaret Thatcher op de hak neemt. Verder blijft ook zijn liefde voor de muziek voortdurend als rode draad aanwezig. Hij toont zich een liefhebber van progressieve rock en zijn boek The Rotters' Club (2001) is bijvoorbeeld genoemd naar een album van Hatfield and the North.

The Rotters' Club en What a Carve Up! werden bewerkt voor de BBC en T…Lees verder op Wikipedia