Boek
Engels

The winter of our discontent

John Steinbeck (auteur)

The winter of our discontent

In de reeks:
Een bediende in een kruidenierswinkel raakt in een gewetensconflict wanneer hij onder druk van zijn omgeving zijn principes moet verloochenen.
Extra onderwerp
Romans, sociale literatuur
Titel
The winter of our discontent
Auteur
John Steinbeck
Taal
Engels
Uitgever
London: Penguin, 2000
276 p.
ISBN
0-14-118631-3

Besprekingen

Ethan Hawley is tevreden met zijn leven als eenvoudige winkelbediende en vader van twee lieve kinderen. Hij beantwoordt echter niet aan het Amerikaanse ideaal van eind jaren vijftig dat eist dat je erop vooruit moet gaan in het leven. Onder druk van zijn onmiddellijke omgeving begint hij in het geheim misdadige plannen te maken waardoor hij zelf moreel zo ontredderd raakt dat hij op het einde van het boek zelfs overweegt zelfmoord te plegen. Herdruk van dit een halve eeuw geleden verschenen boek waarvoor John Steinbek in 1961 de Nobelprijs heeft gewonnen. Geheel terecht toen en ook nu nog is het boek heel leesbaar en actueel. De jacht naar winst, succes en vooral geld speelt nog altijd in de huidige maatschappij. Hier is niet de epische, breedsprakerige Steinbeck aan het woord maar een meer filosofisch auteur. Niet de plot maar de gedachten staan hier centraal. Het boek, geschreven met een wisselend vertelperspectief, is inhoudelijk én stilistisch een van de meesterwerken van de twint…Lees verder

Over John Steinbeck

John Ernst Steinbeck (Salinas (Californië), 27 februari 1902 – New York, 20 december 1968) was een Amerikaans auteur die in 1962 de Nobelprijs voor Literatuur won. In de loop van zijn carrière schreef Steinbeck zevenentwintig boeken: zestien romans, zes non-fictieboeken en vijf bundels met korte verhalen.

Stijl en thema's

Steinbeck schreef in een naturalistische/sociaal-realistische stijl, vaak over arme mensen uit de arbeidersklasse. Zijn werk The Grapes of Wrath (De druiven der gramschap) vertelt het verhaal van de Joads, een arme familie uit de Amerikaanse staat Oklahoma tijdens de "Dust Bowl", hun tocht naar de staat Californië en de problemen die ze daarbij ondervinden. De roman stelt op een indringende manier het immigratievraagstuk aan de orde en wordt gezien als een verdediging van de armen tegen de rijken.

East of Eden is waarschijnlijk het belangri…Lees verder op Wikipedia