Boek
Engels

A confederacy of dunces

John Kennedy Toole (auteur), Walker Percy (inleider)
Een zwaarlijvige en excentrieke jonge intellectueel wordt door zijn moeder gedwongen om een baantje te zoeken, hetgeen leidt tot vele tragi-komische verwikkelingen.
Titel
A confederacy of dunces
Auteur
John Kennedy Toole
Inleider
Walker Percy
Taal
Engels
Editie
Repr.
Uitgever
London: Penguin, [2011?]
VII, 337 p.
ISBN
9780141182865 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

De hoofdpersoon, de onsmakelijke luie dikzak Ignatius J. Reilly, verschanst zich al zes jaar op zijn kamer bij moeder thuis om daar een pessimistische cultuurgeschiedenis te schrijven. De ellende begint als Ignatius, om een schade veroorzaakt door zijn halfzatte moeder te vergoeden, de grote wereld ingeschopt wordt om een baantje te zoeken. Een hecht geconstrueerde, binnen zijn eigen absurde raam volkomen geloofwaardige, klassieke klucht. Een van de charmes van het boek is het overweldigende aantal uitgewerkte, prachtig absurde bijfiguren. Tegelijkertijd ook een wat triest boek, vooral door de geschiedenis erachter: Toole (1937-1969) pleegde zelfmoord toen hij zijn debuut niet kwijtkon. Dank zij zijn moeder werd het alsnog gepubliceerd en tot een posthume Amerikaanse successtory: een bestseller en in 1981 winnaar van de Pulitzerprijs. Bevat een voorwoord (3 p.) door Walker Percy. Paperback-editie met een superdikke man in een rood-zwart geruit overhemd; goede letter en marges.

Over John Kennedy Toole

John Kennedy Toole (New Orleans, 17 december 1937 - 26 maart 1969) was een Amerikaans schrijver en leraar.

Pulitzerprijs

Zijn eerste boek - De Neonbijbel - schreef hij op amper 16-jarige leeftijd. Tijdens zijn legerdienst in Puerto Rico schreef hij zijn bekendste werk: Een samenzwering van idioten (oorspronkelijke titel: A Confederacy of Dunces). Kennedy Toole kreeg echter zijn manuscript aan geen enkele uitgever verkocht. Hierdoor werd hij radeloos, wat onder meer leidde tot zijn zelfmoord. Pas elf jaar na zijn dood kon zijn moeder Thelma Ducoing Toole het boek - na tussenkomst van de schrijver Walker Percy - laten uitgeven. In 1981 kreeg John Kennedy Toole postuum de Pulitzerprijs. Van A Confederacy of Dunces werden meer dan één miljoen exemplaren verkocht en de roman werd vertaald in achttien talen.

Het verhaal speelt zich af in New Orleans in het begin van de jaren zestig. De centrale figuur, Ignatius …Lees verder op Wikipedia