Boek
Nederlands
Vertaling van de laatste dichtbundels van de Engelse dichters John Keats (1795-1821) en Perce Bysshe Shelley (1792-1822).
Bevat
Titel
Gedichten 1820 / Keats en Shelley ; vert. en toegelicht door Jan Kuijper met een naw. van Arnold Heumakers
Auteur
John Keats Percy Bysshe Shelley
Vertaler
Jan Kuiper
Nawoord
Arnold Heumakers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2014
269 p.
ISBN
9789025302832 (hardback)

Besprekingen

Deze bundel bevat de in het Nederlands vertaalde laatste dichtbundels van jonggestorven Engelse romantische dichters John Keats (1795-1821) en Percy Bysshe Shelley (1792-1822), beide in 1820 gepubliceerd. Keats ‘Lamia, Isabella, Agnietenavond en andere gedichten’ bevat naast de titelgedichten o.a. 'Ode aan een nachtegaal’ en ‘Hyperion’. Dan volgt Shelley’s ‘Prometheus ontketend, een lyrisch drama in vier bedrijven, met andere gedichten’ met o.a. ‘Ode aan de westenwind’ en ‘Aan een leeuwerik’, en ten slotte ‘Adonais’. Een nawoord geeft info over beide dichters, hun werk en de verschillen tussen hen. Keats en Shelley waren met Byron de belangrijkste dichters van de 2e generatie romantici. Beiden publiceerden in 1820 hun laatste en beste bundel, met nu klassieke gedichten. Die zijn hier uitstekend en zorgvuldig in het Nederlands vertaald door de bekroonde dichter die eerder werk vertaalde van o.a. Lewis Carroll, Janosch en Hadewych. Die laatste vertaling werd bekroond met de Filter Verta…Lees verder

Over John Keats

John Keats (Londen, 31 oktober 1795 – Rome, 23 februari 1821) was een Engels dichter uit het tijdperk van de Romantiek.Hij leidde een kort, maar intens leven en wordt gerekend tot de belangrijkste dichters van zijn generatie. Tijdens zijn leven werd het belang van zijn werk niet altijd erkend en over zijn poëzie werd erg kritisch geoordeeld, ook door tijdgenoten zoals Byron. Na zijn dood groeide zijn reputatie in die mate aan dat hij aan het einde van de 19e eeuw een van de meest geliefde Engelse dichters was. Hij had een grote invloed op heel diverse latere dichters en schrijvers: Jorge Luis Borges, bijvoorbeeld, getuigde dat zijn eerste kennismaking met de poëzie van Keats de belangrijkste literaire ervaring van zijn leven was geweest.

De poëzie van Keats wordt gekenmerkt door sensuele beelden, met name in de reeks odes. Vandaag de dag behoren de gedichten en brieven van Keats tot de meest populaire en geanalyseerde teksten uit de Engelse literatuur.

Lees verder op Wikipedia