Boek
Nederlands

Paradijs der steden : Venetië in de negentiende eeuw

+1
Paradijs der steden : Venetië in de negentiende eeuw
×
Paradijs der steden : Venetië in de negentiende eeuw Paradijs der steden : Venetië in de negentiende eeuw

Paradijs der steden : Venetië in de negentiende eeuw

Geschiedenis en wederwaardigheden van Venetie͏̈ in de negentiende eeuw, gezien door de ogen van een aantal min of meer beroemde bezoekers (o.a. Byron, Whistler en Wagner) en tevens portrettering van de bezoekers zelf.
Titel
Paradijs der steden : Venetië in de negentiende eeuw
Auteur
John Julius Norwich
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Paradise of cities : Venice and its nineteenth-century visitors
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2003
346 p., [12] p. pl.
ISBN
90-234-1172-2

Besprekingen

Meer dan duizend jaar schitterde Venetië als La Serenissima: de Hoogst Doorluchtige Republiek. De Grote Raad -- die sinds het eind van de 13e eeuw enkel nog toegankelijk was voor de leden van de adellijke families die geregistreerd waren in het Gouden Boek -- had al die tijd voor stabiliteit en welvaart gezorgd. Maar in 1797 diende Napoleon deze machtige stadsrepubliek plots en op bijzonder vernederende manier de doodsteek toe. Frankrijk en Oostenrijk plunderden ze nadien om beurten: de bronzen paarden van de San Marco verhuisden naar de Arc du Carrousel in Parijs; het goud en het zilver van de altaren in de kerken werd met scheepsladingen afgevoerd; de grote staatsiesloep, de Bucintoro, waarin de doge en de senaat op Hemelvaartsdag uitvoeren voor het Huwelijk met de Zee, werd met bijlen aan stukken geslagen. De Habsburgers kregen de stad uiteindelijk stevig in hun greep tot ze in 1866 werd opgenomen in het verenigd Italië.

Ondanks al die politieke en maatschappel…Lees verder
Hoewel Venetië in de 19e eeuw nog maar een schaduw was van wat het in de 18e eeuw was geweest, bleef het mensen fascineren. Kunstenaars (bv. Whistler), schrijvers (Byron), componisten (Wagner) en andere beroemdheden (Ruskin) dromden naar de stad en vestigden zich er voor korte of langere tijd. De bekende historicus Norwich vertelt in 12 hoofdstukken (met noten) de geschiedenis en wederwaardigheden van Venetië in de 19e eeuw, gezien door de ogen van deze bezoekers. Daarbij worden ook de bezoekers zelf uitvoerig geportretteerd. Dat levert uitermate boeiende verhalen op en voor Nederlandse lezers een kennismaking met minder bekende figuren. Het boek begint in 1797 met de val van de onafhankelijke Republiek Venetië door de inname van Napoleon en eindigt in 1913. Er is echter geen strikte chronologische volgorde: elk hoofdstuk kan afzonderlijk worden gelezen. (Goede!) vertaling uit het Engels. Zeer interessant voor een breed, algemeen ontwikkeld publiek. Met bibliografie. Er zijn slechts 1…Lees verder

Over John Julius Norwich

John Julius Cooper, 2nd Viscount Norwich CVO (15 september 1929 - 1 juni 2018), beter bekend als John Julius Norwich was een Brits historicus, schrijver, televisiepersoonlijkheid en lid van het Hogerhuis.

Biografie

Afkomst

Norwich is de zoon van de Britse Conservatieve politicus en diplomaat Duff Cooper en van Lady Diana Cooper, een gevierde schoonheid en beroemdheid. Via zijn vader stamt hij af van de Brits koning Willem IV en diens maîtresse Dorothea Jordan. Sinds 1954, na het overlijden van zijn vader, was hij burggraaf Norwich.

Carrière

Nadat hij was afgestudeerd aan de Universiteit van Oxford trad hij in dienst van Britse diplomatieke dienst. Hij diende in Joegoslavië en Libanon. Ook was hij lid van de Britse delegatie bij de Ontwapeningsconferentie in Genève. Na de dood van zijn vader in 1954 erfde hij dien…Lees verder op Wikipedia