Boek
Nederlands

Een zoon van het circus

John Irving (auteur)

Een zoon van het circus

Genre:
Een Canadees op leeftijd leidt een dubbelleven: in Toronto is hij orthopedisch chirurg, in zijn geboorteplaats Bombay schrijft hij filmscenario's.
Titel
Een zoon van het circus
Auteur
John Irving 1942-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A son of the circus
Uitgever
Baarn: Anthos, 1994
744 p.
ISBN
90-607-4906-5 90-6074-872-7

Besprekingen

John Irving, beroemd sinds het verschijnen van 'De wereld volgens Garp' (en vooral sinds de verfilming ervan) leverde met 'Een zoon van het circus' opnieuw een kloeke, uitstekend geschreven roman af. Hoofdpersoon is dokter Daroewalla, geboren in Bombay, maar al jaren praktiserend in Toronto. Ondanks het feit dat Daroewalla zich een buitenstaander voelt in zowel Canada als India, blijkt hij de figuur te zijn bij wie alle verhaaldraden samenkomen en wiens beslissingen de meest cruciale gevolgen hebben. Als altijd spelen toevalligheden en (seksuele) bizarriteiten ook in deze roman van Irving een hoofdrol, met als opvallendste verschijning een tot vrouw omgebouwde massamoordenaar. Wat er ook gebeurt - en er gebeurt overweldigend veel - Irving heeft de touwtjes stevig in handen in dit onderhoudend staaltje vakwerk. Goedkope paperbackeditie; kleine druk.

Over John Irving

CC BY 3.0 - Foto van/door Dr. Jost Hindersmann Krimidoedel

John Winslow Irving (Exeter (New Hampshire), 2 maart 1942) is een Amerikaans schrijver. Hij werd vooral bekend met zijn boek De wereld volgens Garp. Tijdens zijn studententijd deed Irving aan worstelen; een verwijzing naar die sport komt in veel van zijn werk terug.

Levensloop

Jeugd

John Irving werd geboren op 2 maart 1942 in Exeter, New Hampshire, als zoon van Helen Frances Winslow. Zijn officiële naam op zijn geboortebewijs was John Wallace Blunt Junior. Zijn biologische vader, een piloot uit de Tweede Wereldoorlog, was tijdens een aanval neergeschoten terwijl hij zich met zijn vliegtuig boven het door Japan bezette Birma bevond. Hij en zijn ploeg waren veertig dagen lang vermist. Zijn vader overleefde de oorlog, maar keerde achteraf niet meer terug naar de moeder van Irving.

Zijn moeder hertrouwde toen Irving zes jaar oud was. Haar nieuwe echtgenoot adopteerde hem en zijn naam v…Lees verder op Wikipedia