Grote letter
Nederlands

Het victoriaanse huis

John Boyne (auteur), Mechteld Jansen (vertaler)
Een gouvernante ontdekt in haar nieuwe baan in het 19e-eeuwse Engeland dat er geen volwassenen zijn in het landhuis waar ze moet zorgen voor twee kinderen.
Extra onderwerp
GRI, Spookhuizen, geesten, Dienstpersoneel
Titel
Het victoriaanse huis
Auteur
John Boyne
Vertaler
Mechteld Jansen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
This house is haunted
Uitgever
Zoetermeer: Xl, 2014
381 p.
ISBN
9789046310380 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

De meest bekende roman van deze Ierse schrijver is het verfilmde concentratiekampverhaal 'De jongen in de gestreepte pyjama'. Dit is een ghost story die zich afspeelt in Engeland in de 19e eeuw en die qua stijl en sfeer authentiek aandoet. Eliza Caine kan na de dood van haar vader het smerige Londen ontvluchten door als gouvernante van twee kinderen te gaan werken op een landgoed in Norfolk. Voor geen kleintje vervaard heeft zij niet gerekend op de vreemde sfeer en de toenemende agressie die enkele voorgangers het leven hebben gekost. Zelfs al is horror niet je favoriete genre, de goed getroffen tijdgeest, de Dickensiaanse en toch toegankelijke filmische stijl, de uitstekende karakterbeschrijvingen en de in stand gehouden spanning zorgen voor leesgenot. Deze modern getoonzette Jane Eyre met een zelfbewuste heldin à la Sarah Waters is een historische roman die het waard is verfilmd te worden.

Over John Boyne

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Barry O'Donovan

John Boyne (Dublin, 30 april 1971) is een Ierse schrijver en journalist. Boyne studeerde aan de Universiteit van Dublin en de Universiteit van Norwich waar hij de Curtis Brown Prijs won. Tijdens zijn tijd in Dublin werd zijn eerste werk gepubliceerd. Om in zijn onderhoud te voorzien werkte hij overdag in de boekhandelketen Waterstone's, terwijl hij tot laat in de avonden aan zijn boeken werkte.

John Boyne heeft in totaal elf romans geschreven voor volwassenen en vijf romans voor kinderen. Zijn boeken zijn in 48 talen uitgegeven.

Zijn bekendste boek De jongen in de gestreepte pyjama werd een bestseller. Wereldwijd zijn er meer dan 6 miljoen exemplaren van verkocht. Het boek is inmiddels verfilmd (The Boy in the Striped Pyjamas), en kwam in Nederland in januari 2009 in de bioscopen.

In november 2008 verscheen de Nederlandse vertaling van Mutiny on the Bounty, getiteld De Scheepsjongen. Het vertelt het verhaal van de reis van het…Lees verder op Wikipedia

Suggesties