Boek
Engels

Summertime : scenes from provincial life

J.M. Coetzee (auteur)

Summertime : scenes from provincial life

In de reeks:
Slotdeel van de fictieve autobiografische trilogie waarin de auteur allerlei mensen ontmoet die hem een beeld kunnen geven van hemzelf in de periode 1972-1977 in Zuid-Afrika.
Titel
Summertime : scenes from provincial life
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Taal
Engels
Uitgever
London: Harvill, 2009
266 p.
ISBN
9781846553189 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Een jonge Engelsman wil na de dood van Coetzee een biografie van hem schrijven en zoekt contact met mensen die hem goed kenden. Hij heeft hem nooit ontmoet en hoopt via hen een beeld van hem te krijgen tijdens zijn verblijf in Zuid-Afrika in de periode 1972-1977, de zomer van zijn leven. Hij heeft gesprekken met Julia, de getrouwde vrouw met wie hij in 1972 een relatie had, met nicht Margot over de familie, met Adriana, de Braziliaanse danseres op wie hij verliefd werd toen hij haar dochter lesgaf, en Martin en Sophie, collega-docenten aan de universiteit van Kaapstad. Dit resulteert in het beeld van een zeer introverte man die bij zijn vader woont en geen talent heeft voor sociaal verkeer en relaties. De Zuid-Afrikaanse emeritus hoogleraar Engels (1940), die sinds 2003 de Australische nationaliteit heeft, won in 1993 de Nobelprijs voor Literatuur, in 1983 en 1999 de Booker Prize. Dit slotdeel van de fictieve autobiografische trilogie volgt op de romans 'Boyhood' en 'Youth'* en is ook…Lees verder

Over J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

John Maxwell (J.M.) Coetzee (Kaapstad, 9 februari 1940) is een Australische schrijver en literair vertaler van Zuid-Afrikaanse origine. Op 10 december 2003 werd de Nobelprijs voor Literatuur aan hem uitgereikt. Coetzee wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van deze tijd.

Leven

Het voorgeslacht van Coetzee bestaat voor het merendeel uit naar Zuid-Afrika geëmigreerde 17e-eeuwse Nederlanders. Hij groeide op in een Engelstalige familie, maar spreekt ook Afrikaans (en daarmee redelijk goed Nederlands).

Coetzee studeerde wiskunde en Engels aan de Universiteit van Kaapstad. Begin jaren zestig verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij werkte als computerprogrammeur. Zijn ervaringen werden later verwerkt in het boek Youth (2002). Daarna studeerde hij literatuur aan de Universiteit van Texas in Austin en doceerde vervolgens tot 1971 Engels aan de Universiteit van Buffalo (Staatsuniversiteit van New York). I…Lees verder op Wikipedia