Boek
Nederlands

Hij en zijn man

J.M. Coetzee (auteur), Arnon Grunberg (andere)
Verhaal en speech van de Zuid-Afrikaanse schrijver (1940- ) bij de aanvaarding van de Nobelprijs en een essay over hem van Arnon Grunberg.
Onderwerp
Schrijverschap
Extra onderwerp
Romans
Titel
Hij en zijn man / J.M. Coetzee ; met een antwoord van Arnon Grunberg
Auteur
J.M. Coetzee 1940-
Andere
Arnon Grunberg
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
He and his man ; Banquet speech
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2004
56 p.
ISBN
90-5936-058-3

Besprekingen

Nobelprijswinnaar en veelgelezen internationaal schrijver J.M. Coetzee bundelt in dit boekje een kort verhaal en een tafelrede. Arnon Grunberg schreef er een essay bij. Het verhaal gaat over de motivatie van de schrijver, kunstig verpakt in een beeldende moraliteit over de strijd om het al schrijvend te winnen van de aanwezige weerstanden. Coetzee las dit verhaal voor bij het aanvaarden van de Nobelprijs. In de zeer korte tafelrede (uitgesproken bij het diner erna) eert hij zijn moeder. Grunbergs essay gaat in op de wijze van schrijven van Coetzee, zijn uitspraken over literatuur en daarmee zijn poëtica. Het is geschreven met de bekende Grunbergse belezenheid die hand in hand gaat met een soms erg zoekende en soms verwarrende wijze van formuleren. Sympathiek is het allemaal wel, maar nodig eigenlijk niet; wel lang, in verhouding tot Coetzee zelf. De hele bundel is daarmee een wat gedisproportioneerd geheel geworden. Eigenlijk doet alleen het verhaal van Coetzee ertoe, en dat spreekt v…Lees verder

Over J.M. Coetzee

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

John Maxwell (J.M.) Coetzee (Kaapstad, 9 februari 1940) is een Australische schrijver en literair vertaler van Zuid-Afrikaanse origine. Op 10 december 2003 werd de Nobelprijs voor Literatuur aan hem uitgereikt. Coetzee wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van deze tijd.

Leven

Het voorgeslacht van Coetzee bestaat voor het merendeel uit naar Zuid-Afrika geëmigreerde 17e-eeuwse Nederlanders. Hij groeide op in een Engelstalige familie, maar spreekt ook Afrikaans (en daarmee redelijk goed Nederlands).

Coetzee studeerde wiskunde en Engels aan de Universiteit van Kaapstad. Begin jaren zestig verhuisde hij naar Groot-Brittannië, waar hij werkte als computerprogrammeur. Zijn ervaringen werden later verwerkt in het boek Youth (2002). Daarna studeerde hij literatuur aan de Universiteit van Texas in Austin en doceerde vervolgens tot 1971 Engels aan de Universiteit van Buffalo (Staatsuniversiteit van New York). I…Lees verder op Wikipedia

Suggesties