Boek
Nederlands

Alleen witte bloemen : cd-boek met gedichten over afscheid, verlies en troost

Jessie De Caluwe (samensteller)

Alleen witte bloemen : cd-boek met gedichten over afscheid, verlies en troost

* Jessie De Caluwe met een cd waar je stil van wordt * Een wandeling door de mooiste gedichten over verlies en afscheid Jessie De Caluwe selecteerde 27 gedichten over afscheid nemen. Van Annie M.G. Schmidt tot Hugo Claus, van Goethe tot Pablo Neruda...: eenvoudige, mooie en vooral herkenbare kunstwerkjes in woorden. Nederlandstalige en internationale dichters van alle tijden voeren de luisteraar z
Titel
Alleen witte bloemen : cd-boek met gedichten over afscheid, verlies en troost / samengest. en gelezen door Jessie De Caluwe
Samensteller
Jessie De Caluwe
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2000
35 p. + cd
ISBN
90-209-4197-6

Besprekingen

Alleen witte bloemen, een 'cd-boek met gedichten over afscheid, verlies en troost, samengesteld en gelezen door Jessie de Caluwe', verzamelt 27 gedichten, zowel uit de Nederlandstalige literatuur als uit de buitenlandse.

De negen vertaalde gedichten zijn van Boris Pasternak, Totius, Johann Wolfgang von Goethe, Hikmet Nazim, Philippe Soupault, Edna Saint-Vincent Milay, Wystan Hugh Auden, Pablo Neruda en Juan Ramó Jiménez. Bij Auden staat er in de bronvermelding "Twelve songs, ongepubliceerd". In Vertel me de waarheid over de liefde (W.H. Auden, vertaling: Willem Wilmink, Bert Bakker, 1998) lezen we dat gedicht al onder de titel 'Funeral blues'. Het is overigens leuk de vertaling van Stassijns naast die van Wilmink te leggen. Het is een uitzonderlijk mooi gedicht. Ook heel mooi is het gedicht 'Vannacht zou ik' dat uit De mooiste van Neruda (Lannoo, 1998) komt. Van de Nederlandse gedichten, die nagenoeg allemaal een hoog niveau halen, onthouden we nadrukkel…Lees verder
Een selectie van zevenentwintig gedichten over afscheid nemen, samengebracht in een cd met een boekje door Jessie De Caluwe. Mooie en vooral herkenbare gedichten van Nederlandstalige en internationale dichters zoals Annie M.G. Schmidt, Hans Warren, Toon Tellegen, Hugo Claus, Hikmet Nazim, en Pablo Neruda. Op de cd leest de samenstelster op meevoelende en aangename toon de gedichten zelf voor, met een uitgebreide muzikale begeleiding van Philippe de Chaffoy. 'Alleen witte bloemen', is een cd-boek dat behoort in een reeks van vier cd-boekjes* die gezamenlijk het thema de vier seizoenen hebben. De gedichten die Jessie de Caluwe voor dit cd-boek heeft uitgekozen zijn heel toegankelijk. Het boekje is gebonden en fraai van vormgeving.

Over Jessie De Caluwe

Jessie De Caluwe (Sint-Gillis-Waas, 21 oktober 1956) is een Vlaamse radio- en televisiepresentatrice.

Ze begon in 1980 haar carrière als radiopresentatrice bij BRT2 Omroep West-Vlaanderen, Radio 1 en Studio Brussel. In 2001 stapte ze over naar 4fm.

Op televisie co-presenteerde ze tijdens de jaren 80 onder meer het satirische televisieprogramma TV-Touché en het praatprogramma "Argus" met Jan Van Rompaey. Daarna presenteerde ze haar eigen praatprogramma's "3 Uur Jessie" en "Zeg Maar Jessie". In 1992 stapte ze over naar de regionale televisiezender WTV en KA3.

In populaire cultuur

De Caluwe heeft samen met Jan Van Rompaey een cameo in het Kiekeboe-album De bende van Moemoe. Ze copresenteert er het programma Argeloos (woordspeling op "Argus").

Externe link

  • Persoonlijke website
Lees verder op Wikipedia