Boek
Nederlands

Ik + Earl + de stervende Rachel

Jesse Andrews (auteur), Ellis Post Uiterweer (vertaler)
+1
Ik + Earl + de stervende Rachel
×
Ik + Earl + de stervende Rachel Ik + Earl + de stervende Rachel
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Greg (17, ik-figuur) maakt samen met zijn vriend Earl een afscheidsfilm voor hun zieke vriendin Rachel. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Ik + Earl + de stervende Rachel
Andere titel
Ik en Earl en de stervende Rachel
Auteur
Jesse Andrews
Vertaler
Ellis Post Uiterweer
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Me and Earl and the dying girl
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Pimento, 2012
287 p.
ISBN
9789049925055 (paperback)

Besprekingen

De zeventienjarige Greg Gaines is filmmaker en zit in het laatste jaar van de middelbare school. Hij gaat zijn eigen gang, hoort nergens echt bij, maar lijkt daar geen problemen mee te hebben. Samen met zijn beste vriend Earl maakt hij een film over Rachel, een meisje in zijn klas dat aan een acute, ernstige vorm van leukemie leidt en niet meer zal genezen. De film moet een soort afscheid worden, hoewel geen van de jongens Rachel goed kent.
Greg en Earl hebben één regel, namelijk dat ze hun films nooit aan iemand tonen, want daar zijn ze te slecht voor. Rachels moeder vindt echter dat iedereen 'Rachel, de film' moet zien en zorgt er samen met Gregs moeder voor dat de film op een groot scherm in de aula van de school wordt afgespeeld. Greg en Earl schamen zich dood. Zij spreken over De Slechtst Gemaakte Film Aller Tijden, maar Greg, die het hele verhaal in ik-vorm vertelt, toont ook zelfspot: ‘Als dit een gewoon boek voor young adults zou zijn,’ zegt hij, wanneer de film net is g…Lees verder
Greg Gaines (17, ik-figuur) probeert te overleven op de middelbare school, door zich zoveel mogelijk afzijdig te houden van andere mensen. Hij heeft slechts twee vrienden: Earl, met wie hij slechte films maakt, en Rachel, een jeugdvriendin die leukemie krijgt. Het lukt Greg om met zijn humor het leven van Rachel dragelijker te maken. Samen met Earl maakt hij een afscheidsfilm voor Rachel. Greg vertelt op een eerlijke en directe manier zijn verhaal. We leren hem kennen als een humoristische jongen die weinig waardering heeft voor zichzelf en die moeite ervaart in relaties met andere mensen. De auteur is erin geslaagd de gevoelens van Greg overtuigend te beschrijven. De worsteling van Greg met de ziekte van Rachel en zijn gevoelens voor haar, het nadenken over zijn toekomst en zijn relatie met Earl roepen herkenning op. Dat dit door het hele boek heen gepaard gaat met grof taalgebruik en seksueel getinte passages, leidt af van de eigenlijke inhoud. Mooi foto-omslag. Vanaf ca. 15 jaar.

Ik + Earl + de stervende Rachel

Greg is een jongen van zeventien jaar, die er alles aan doet om zo onopvallend mogeljk door het leven te gaan. Hij kiest er bewust voor om zich op school bij geen enkel groepje aan te sluiten en blijft steeds heel neutraal zodat iedereen hem accepteert zonder echt een band met hem te hebben. Veel van zijn energie gaat naar het bewaren van die neutraliteit maar op het moment dat een klasgenote van hem kanker krijgt, slaagt hij er niet meer in die onzichtbaarheid te behouden. Onder dwang van zijn moeder gaat hij het meisje bezoeken. Hij doet dit tegen zijn zin, maar wanneer Rachel steeds zieker wordt, besluit hij om samen met zijn vriend een afscheidsfilm te maken voor haar. Earl en Greg vinden de film zelf zeer slecht maar het maken ervan is een zeer indringende ervaring voor hen alle drie. Greg evolueert van een oppervlakkige, ongeïnteresseerde jongen tot iemand die overspoeld wordt door zijn emoties op het moment dat hij beseft dat Rachel de strijd tegen haar ziekte zal verliezen.
Lees verder