Boek
Nederlands

Overpeinzingen van een eenzame wandelaar

Overpeinzingen van een eenzame wandelaar

Autobiografisch getinte essays van de Franse pedagoog en wijsgeer (1712-1778).
Extra onderwerp
Rousseau, Jean-Jacques
Titel
Overpeinzingen van een eenzame wandelaar
Auteur
Jean-Jacques Rousseau 1712-1778
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les rêveries du promeneur solitaire
Uitgever
Amsterdam: Veen, 1994
157 p.
ISBN
90-254-0400-6

Besprekingen

'De overpeinzingen' van J.J. Rousseau zijn eigenlijk een vervolg op zijn 'Bekentenissen' (Confessions) waarin hij zichzelf als een psychiater-avant-la-lettre doorlicht en analyseert. Daarnaast vinden we ook hier een zelfverdediging tegen de hele wereld die hen beschuldigt en achtervolgt. Naast de introspectieve analyse staat dit boek vol lofliederen op de natuur; ook hierin is hij zijn tijd vóór. Deze vertaling uit 1994 is aanzienlijk moderner dan die van het Spectrum van 1981. Dat blijkt uit zinsbouw en woordgebruik. Die van 1981 volgt de Franse zin getrouwer, heeft een ouderwetse uitstraling, zoals J.J.R. ook voor Fransen iets ouds heeft. Deze vertaling is echter gemakkelijker voor de moderne lezer, legt uit, interpreteert, loopt erg goed, is laagdrempelig.

Over Jean-Jacques Rousseau

Jean-Jacques Rousseau (Genève, 28 juni 1712 – Ermenonville, 2 juli 1778) was een baanbrekend filosoof en schrijver. Hij heeft invloed uitgeoefend op de literatuur, pedagogiek en politiek. Rousseau was behalve filosoof en pedagoog ook componist. Hij componeerde zeven opera's en andere muziekstukken. Tevens was hij een liefhebber van plantkunde. Hij is ook bekend om zijn persoonlijkheid. Rousseau begon zijn loopbaan als lakei, secretaris, huis- en muziekleraar.

Tot de meest spraakmakende en invloedrijke staatkundige geschriften uit de achttiende eeuw behoort zijn Het Maatschappelijk Verdrag, dat van invloed was op de Verklaring van de rechten van de mens en de burger uit 1789 in de Franse Revolutie en daarmee indirect op de latere Universele verklaring van de rechten van de mens (1948) en de Franse grondwet van 1791.

Als een van de eersten schreef hij een literaire autobiografie. Met zijn liefde voor de natuur stond Rousseau aan het begin van de Romantiek…Lees verder op Wikipedia