Boek
Nederlands

Tweespalt : het leven van Frederik van Eeden tot 1901

Jan Fontijn (auteur)

Tweespalt : het leven van Frederik van Eeden tot 1901

Titel
Tweespalt : het leven van Frederik van Eeden tot 1901 / door Jan Fontijn
Auteur
Jan Fontijn
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 1999
598 p. : ill
Aantekening
Met reg.
ISBN
9021463040 9789021463049

Besprekingen

Zonder twijfel was Frederik van Eeden (1860-1932) de meest veelzijdige der Tachtigers: schrijver van literair en wetenschappelijk werk; praktizerend psychiater met een grote belangstelling voor spirituele zaken; en een sociaal hervormer, die in een eigen kolonie zijn ideeën trachtte te verwezenlijken. Dit is het eerste deel van de biografie van Van Eeden (tot 1901), waarop Jan Fontijn in 1990 cum laude promoveerde. Fontijn, wetenschappelijk medewerker aan de UvA en kenner van de literatuur en cultuur rond 1900, schrijft in een soepele stijl over Van Eeden, die een tobber, zoeker en twijfelaar van de eerste orde is geweest. Uit een overvloedige hoeveelheid (archief)materiaal heeft Fontijn een overtuigende en geslaagde biografie weten te distilleren, die niet alleen inzicht geeft in leven en werk van de controversiële Van Eeden, maar ook in de periode waarin deze leefde. Het boek bevat een uitgebreide bibliografie van Van Eedens werk, een register en tal van mooie zwart-wit foto's en il…Lees verder

Over Jan Fontijn

Johannes Henricus Antonius (Jan) Fontijn (Amsterdam, 9 februari 1936) is een Nederlandse neerlandicus en literatuurwetenschapper.

Loopbaan

Fontijn was lange tijd werkzaam als universitair docent bij de vakgroep Neerlandistiek van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast was hij literatuurcriticus van Het Parool en Vrij Nederland.

In het bijzonder heeft Fontijn zich beziggehouden met de biografie als literair genre, waarover hij diverse studies schreef. Zijn hoofdwerk is de tweedelige biografie van Frederik van Eeden, verschenen in 1990 en 1996. Het eerste deel Tweespalt was tevens zijn dissertatie bij zijn wetenschappelijke promotie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Daarnaast wijdde hij studies aan Herman Heijermans, Frans Coenen, Carry van Bruggen en Jacob Israël de Haan.

Hij heeft vele publicaties op zijn naam staan. Hiertoe behoren opstellen over Populaire literatuur, een schoolboek Ik heb…Lees verder op Wikipedia