Boek
Engels
Beschrijving van achttien episoden van een dag uit het leven van een joodse advertentiecolporteur in Dublin in het jaar 1904, analoog aan de Odyssee van Homerus.
Titel
Ulysses
Auteur
James Joyce
Taal
Engels
Uitgever
Harmondsworth: Penguin Harmondsworth, 1977
718 p.
ISBN
014003000X 9780140030006

Andere talen:

Besprekingen

Betrouwbare en verzorgde editie van een van de grote romans van de twintigste eeuw. Het is een beschrijving van achttien episoden van een dag uit het leven van een joodse advertentiecolporteur in Dublin in het jaar 1904, waarbij de Ierse schrijver (1882-1941) de opbouw van de 'Odyssee' van Homerus volgt. Het boek bevat een bevlogen introductie (25 p.) door de bekende dichter Craig Raine, alsmede een selecte bibliografie; en een 'chronologie' plaatst het werk in zijn tijd. De tekst is conform de inmiddels klassieke Bodley Head-editie; de destijds geruchtmakende latere editie van Gabler uit 1984, waarin veel drukfouten gecorrigeerd zouden zijn, wordt inmiddels controversieel geacht. Achterin legt Raine uit waarom. Kleine maar niet compacte druk.

Over James Joyce

James Augustine Aloysius Joyce (Dublin, 2 februari 1882 – Zürich, 13 januari 1941) was een Iers schrijver die wordt beschouwd als een van de belangrijkste schrijvers van de 20e eeuw. Zijn hoofdwerk is de roman Ulysses, die beschouwd wordt als hoogtepunt van het modernisme.

Biografie

James Joyce werd geboren in een rijke katholieke familie in Dublin die door omstandigheden in armoede terechtkwam. Hij studeerde literatuur aan het University College Dublin, alwaar hij het katholicisme afzwoer.

Toen in 1902 zijn studie was afgerond, besloot hij schrijver te worden en bezocht Parijs voor de eerste maal. In 1904 verhuisde hij met het kamermeisje Nora Barnacle naar het continent. Ze woonden 10 jaar in Triëst op Via Nicolo 30, waar hun zoon geboren werd. Joyce gaf er les aan de Berlitzschool.

Zijn Ierse achtergrond bleek essentieel voor zijn literatuur, want hij schreef uitsluitend over Ierse thema's. In 1902 versc…Lees verder op Wikipedia