Boek
Nederlands

Marcovaldo, of De seizoenen in de stad

Italo Calvino (auteur)

Marcovaldo, of De seizoenen in de stad

In de reeks:
Genre:
Speelse schetsen over de waarnemingen van een onbevangen en melancholiek mannetje in de stad.
Bevat
Bevat: Paddestoelen in de stad, Uit logeren op een bankje, De gemeenteduif, De stad verloren in de sneeuw, De wespenkuur, Een zaterdag van zon zand en slaap, Het lunchtrommeltje, Het bos op de snelweg, Frisse lucht, Op reis met de koeien, Het giftige konijn, De verkeerde halte, Waar de rivier het blauwst is, maan en GNAC, De regen en de bladeren, Marcovaldo in de supermarkt, Rook wind een zeepbellen, De stad voor hem alleen, De tuin van de hardnekkige katten, De kinderen van de kerstman
Extra onderwerp
VER, verhalen
Titel
Marcovaldo, of De seizoenen in de stad
Auteur
Italo Calvino
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Marcovaldo, ovvero Le stagioni in città
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2006
159 p.
ISBN
90-450-0478-X

Besprekingen

Italo Calvino (1923-1985) debuteerde in 1947 met een 'verzetsroman' die wel tot het neorealisme werd gerekend, maar daar niet echt aan beantwoordde - wegens de sprookjesachtige sfeer. Zijn latere verhalen en romans bewegen zich in een fantastische wereld, waarin elementen van vroegere Italiaanse (en andere) literatuur zijn verwerkt, met name die van Ariosto. Marcovaldo (1963) is de dromerige antiheld van twintig korte verhalen, die zich afwisselend afspelen in de vier seizoenen. Hij heeft een baantje waarvan hij zijn gezin moet onderhouden en woont en werkt in een grote stad waar hij zich een displaced person voelt. Zijn verwondering en verlangen gaan uit naar de kleine wonderen van de natuur die de stad nog biedt. De verhalen zijn lichtvoetig, met een ondertoon van melancholie en argeloosheid. De vertaling is vrij, zonder dat de tekst geweld wordt aangedaan. Paperback; normale druk.

Over Italo Calvino

Italo Calvino (Santiago de las Vegas, Cuba, 15 oktober 1923 - Siena, 19 september 1985) was een Italiaans schrijver van romans, verhalen, essays en een toneelstuk.

Levensloop

Op 15 oktober 1923 wordt Italo Calvino geboren op Cuba, waar de familie vanwege zijn vaders werk voor een korte periode naartoe was verhuisd. In 1925 keren ze terug naar San Remo in Italië. Dit was de geboorteplaats van zijn vader, een landbouwkundig ingenieur. Zijn moeder was biologe en afkomstig van Sardinië. Na zijn gymnasiumopleiding gaat Italo landbouwkunde studeren aan de universiteit van Turijn, maar geeft in 1943 zijn studie op om zich bij de communistische Brigate Garibaldi van de partizanen aan te sluiten in de Alpi Marittime. In 1945 gaat hij terug naar zijn universiteit, maar dan als student aan de Letterenfaculteit. In 1947 studeert hij af met een scriptie over Joseph Conrad.

Na de bevrijding wordt hij actief lid van de Italiaans…Lees verder op Wikipedia