Boek
Nederlands

De onzichtbare steden

Italo Calvino (auteur)

De onzichtbare steden

Raamvertelling waarin Marco Polo een beschrijving geeft van de wonderlijke steden die hij bezoekt.
Onderwerp
Steden, Polo, Marco
Extra onderwerp
Marco Polo
Titel
De onzichtbare steden
Auteur
Italo Calvino
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Le città invisibili
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 2001
150 p.
ISBN
90-351-2308-5

Andere formaten:

Besprekingen

In de vorm van een raamvertelling beschrijft Marco Polo keizer Kublai Kan alle steden waar hij als gezant is naartoe gereisd. Deze fictieve beschrijvingen, die telkens bepaalde aspecten van het absolute begrip leefgemeenschap behandelen, worden afgewisseld met de filosofische gesprekken tussen beide hoofdpersonen over de diepere structuren van de wereld en de plaats van de mens daarin.

In het spoor van Kafka, Buzatti, Borges en Bernhard beweegt ook Calvino zich steeds meer op het pad van de fantastiek maar beschrijft die sprookjesachtige wereld met een zakelijk realisme dat nog dateert uit zijn vroegere, eerder objectieve aanpak. Een bijna klassiek aandoend verhaal. [Jan Baes]
Italo Calvino (1923-1985) is een nog steeds beroemd schrijver en dit boek is een van zijn bekendste. Het werk kan men als een geheel van korte filosofisch-surrealistische essays (meestal een pagina lang) in een kader beschouwen. Het houdt beschrijvingen in van verbeelde steden, waarover dan Marco Polo in de dertiende eeuw steeds dieper discussieert met de veertig jaar oudere Kublai Khan (in de tekst helaas als 'Kan' weergegeven; de omslag doet het gelukkig wel goed). De vertaling houdt het hoge stijlniveau van het origineel aan. Het is een heel knap, fraai heruitgegeven boek dat slechts schijnbaar gemakkelijk als verhaaltjes leest. Op dieper niveau behelst het een filosofie over de ontwikkeling van steden met soms ietwat maatschappijkritiek. Kleine druk.

Over Italo Calvino

Italo Calvino (Santiago de las Vegas, Cuba, 15 oktober 1923 – Siena, 19 september 1985) was een Italiaans schrijver van romans, verhalen, essays en een toneelstuk.

Levensloop

Op 15 oktober 1923 werd Italo Calvino geboren op Cuba, waar de familie vanwege zijn vaders werk voor een korte periode naartoe was verhuisd. In 1925 keerden ze terug naar San Remo in Italië. Dit was de geboorteplaats van zijn vader, een landbouwkundig ingenieur. Zijn moeder was biologe en afkomstig van Sardinië. Na zijn gymnasiumopleiding ging Italo landbouwkunde studeren aan de universiteit van Turijn, maar hij gaf in 1943 zijn studie op om zich bij de communistische Brigate Garibaldi van de partizanen aan te sluiten in de Alpi Marittime. In 1945 ging hij terug naar zijn universiteit, maar dan als student aan de Letterenfaculteit. In 1947 studeerde hij af met een scriptie over Joseph Conrad.

Na de bevrijding werd hij actief lid van de Italiaa…Lees verder op Wikipedia