Boek
Nederlands

De baron in de bomen

Italo Calvino (auteur), Henny Vlot (vertaler)
Een jonge baron gaat uit protest tegen een slakkenschotel voor de rest van zijn leven een boom in.
Titel
De baron in de bomen
Auteur
Italo Calvino
Vertaler
Henny Vlot
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Il barone rampante
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2009
256 p.
ISBN
9789045002767 (paperback)

Besprekingen

De baron in de bomen is een herdruk van het tweede deel van de trilogie Onze voorouders (I nostri antenati), in Italië verschenen in 1957.

We zijn in 1767, op het einde van het Ancien Régime, in de omgeving van Genua. De 12-jarige excentrieke puber Cosimo, zoon van baron Piovasco di Rondò, weigert het voedsel te eten dat zijn ouders hem voorzetten, hij wordt van tafel gejaagd en vlucht uit protest tegen het autoritaire gedrag van zijn vader in de bomen. In de 18e eeuw waren er nog veel bossen in Italië, zodat de jongen zich in alle richtingen kan verplaatsen zonder ooit de bomen te verlaten. Wat begon als een grap wordt echter ernst: de jongen zal de bomen nooit meer verlaten. Eerst beweegt hij zich louter in de eigen tuin, vervolgens in de bossen rond het dorp en ten slotte maakt hij zelfs verre reizen. Zijn ouders zijn het er natuurlijk niet mee eens, maar ze kunnen hem niet te pakken krijgen. Ze leggen zich dan ook maar neer bij het onvermijdelijke. Cosi…Lees verder
In 1985 stierf, 62 jaar oud, de Italiaanse schrijver Italo Calvino. Hij was een typische intellectueel, links georiënteerd, geliefd bij zijn lezers. Zijn eerste roman 'Het pad van de spinnenesten' hoorde nog tot de neo-realistische verzets literatuur, maar hij werd steeds meer de auteur van fantastische, sprookjesachtige, vaak humoristische en bizarre vertellingen. 'De baron in de bomen' is deel van een drieluik met 'De gespleten burggraaf' en 'De ridder die niet bestond', dat in vertaling verscheen als 'Onze voorouders'. Deze drie verhalen kunnen worden gelezen als avonturen, als sprookjes, als ontdekkingsreizen of als divertimenti, maar geven blijk van grote kennis van literaire theorieën en filosofie. Het jongetje uit 'De baron in de bomen' rebelleert tegen zijn omgeving onder invloed van de Verlichting. De kleine baron klimt in een boom en weigert er uit te komen. Calvino stierf kort voor hij naar Amerika zou vertrekken voor een reeks lezingen die hij zou houden voor Harvard onder…Lees verder

Over Italo Calvino

Italo Calvino (Santiago de las Vegas, Cuba, 15 oktober 1923 - Siena, 19 september 1985) was een Italiaans schrijver van romans, verhalen, essays en een toneelstuk.

Levensloop

Op 15 oktober 1923 wordt Italo Calvino geboren op Cuba, waar de familie vanwege zijn vaders werk voor een korte periode naartoe was verhuisd. In 1925 keren ze terug naar San Remo in Italië. Dit was de geboorteplaats van zijn vader, een landbouwkundig ingenieur. Zijn moeder was biologe en afkomstig van Sardinië. Na zijn gymnasiumopleiding gaat Italo landbouwkunde studeren aan de universiteit van Turijn, maar geeft in 1943 zijn studie op om zich bij de communistische Brigate Garibaldi van de partizanen aan te sluiten in de Alpi Marittime. In 1945 gaat hij terug naar zijn universiteit, maar dan als student aan de Letterenfaculteit. In 1947 studeert hij af met een scriptie over Joseph Conrad.

Na de bevrijding wordt hij actief lid van de Italiaans…Lees verder op Wikipedia