Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De Japanse minnaar

Isabel Allende (auteur), Henk Van den Heuvel (vertaler)
In 1939 wordt een klein meisje door haar ouders vanuit Polen naar Amerika gestuurd; samen met haar neefje en de zoon van de Japanse tuinman vormt ze een hecht groepje.
Titel
De Japanse minnaar
Auteur
Isabel Allende
Vertaler
Henk Van den Heuvel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El amante japonés
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2015
319 p.
ISBN
9789028426214 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Werk van een sterk merk

Isabel Allende keert terug naar haar vertrouwde succesrecept.De Japanse minnaar is een roman met veel hocus pocus en een handvol stereotypen.

Eigenlijk is Isabel Allende geen auteur, maar een merk. Haar romans lijken allemaal uit dezelfde mal gegoten. Een typische Allende bevat een levenslustige heldin met een ingewikkeld liefdesleven, een hele sleep personages en een hapklare brok geschiedenis, overgoten met een scheut esoterische saus. Onconventionele gezinnen en afwezige vaders zijn in haar proza sterk vertegenwoordigd, want haar eigen oudeheer ging ervandoor toen ze drie was en zoiets laat zijn sporen na. Sinds het overweldigende succes van haar debuut,Het huis met de geesten, dolen er ook altijd de nodige spoken door het verhaal, want daar lusten de lezers pap van. Met 65 miljoen verkochte exemplaren mag de Chileense zich de meest gelezen Spaanstalige schrijfster ter wereld noemen. Vorig jaar leek ze het roer te hebben omgegooid met Ripper, haar allereerste thriller, maar nu grijpt ze opnieuw naar de beproefde succesformule.De Japanse minnaar is haar eenentwintigste roman en het laatste wat je ervan kunt zeggen is d…Lees verder

Vrouwen met geheimen

Roman. In haar nieuwe roman laat rasvertelster Isabel Allende twee vrouwen samenkomen die een pijnlijk geheim met zich meedragen.

De Japanse minnaar is de 21ste titel van Isabel Allende (º1942). De Chileense laat het verhaal spelen in San Francisco, waar ze sinds 1988 woont.

Ouderdom, pijn, oorlogsleed en dood krijgen in de roman een belangrijke rol, maar het is ook een verhaal over passie. 'Het enige wat ik als auteur en mens belangrijk vind, is hartstocht', zei Allende begin juni in de Spaanse krant El País. 'Passies zetten het leven en de wereld in beweging. In de VS worden mensen beteugeld door rationaliteit. Hoe eng is een wereld waar je alleen aanvaardt wat je hoort en onder controle hebt en koopt en verkoopt! Als je je beperkt tot het rationele, haal je alle leven en dynamiek uit de literatuur weg.'

Clandestiene liefde

De titel De Japanse minnaar mag dan verwijzen naar een man, zoals bij Allende gebruikelijk is, zijn de hoofdpersonages vrouwen. Centraal staat de clandestiene liefde van Alma Belasco, een hoogbejaarde Poolse kunstenares die woont in Lark House, een verzorgingstehuis in…Lees verder

Alma wordt door haar ouders in 1939 vanuit Polen naar Amerika gestuurd. Ze vormt samen met haar neefje Nathaniel en Ishimei, zoon van de Japanse tuinman, een hecht groepje. Maar tijdens en na de oorlog is de samenleving zo vijandig dat Alma met Nathaniel trouwt ondanks haar grote liefde voor Ishimei. Als Alma veel later in een bejaardenhuis woont, vertelt ze haar geschiedenis aan haar verzorgster, Irina die zelf geheimen uit haar verleden moet verwerken. Aan de hand van de ervaringen van de kinderen worden historische gebeurtenissen op een gevoelige en ontroerende manier beschreven: Jodenvervolging, discriminatie in de Verenigde Staten, kindermisbruik, de opkomst van aids. Het is ook een prachtig liefdesverhaal van verschillende mensen die tegen de verdrukking en heersende moraal elkaar blijven ontmoeten. Ondanks alle tragedies is het een opgewekt verhaal over echte mensen die in weerwil van alle tegenwerking hun geluk proberen te vinden. Eigenlijk zijn het allemaal korte verhaaltjes …Lees verder

Over Isabel Allende

Isabel Allende (Lima, 2 augustus 1942) is een Chileens journaliste en schrijfster.

Levensloop

Isabel Allendes vader, Tomás Allende, een neef van Salvador Allende, was diplomaat. In 1945 scheidden haar ouders en keerde haar moeder terug naar Chili met haar drie kinderen. Van 1953 tot 1958 woonde zij eerst in Bolivia en vervolgens in Libanon. Zij bezocht er privéscholen, eerst een Amerikaanse, later een Engelse. In 1958 keerde zij terug naar Chili en maakte er de middelbare school af. Zij ontmoette daar haar latere echtgenoot Miguel Frías.

Van 1959 tot 1965 werkte Allende in Santiago voor de FAO, de Wereldvoedselorganisatie van de VN. In 1962 trouwde zij en het jaar erna werd haar dochter geboren. Allende verbleef geruime tijd in Europa, waar zij in Brussel en in Zwitserland woonde. In 1966 keerde ze terug naar Chili en werd haar zoon geboren.

Vanaf 1967 was Allende redactielid van het blad Paula en van 1973 …Lees verder op Wikipedia