Boek
Nederlands

Aankomen in Bali : een liefdesverhaal

+1
Aankomen in Bali : een liefdesverhaal
×
Aankomen in Bali : een liefdesverhaal Aankomen in Bali : een liefdesverhaal

Aankomen in Bali : een liefdesverhaal

Genre:
Het heldenverhaal van een Europese jongeman en een Balinese tempeldanseres. Zonder enige aanleiding, onverklaarbaar en onweerstaanbaar worden zij verliefd. Na lang zwerven zal hij op het eiland van de duizend tempels leren wat het betekent om in een vreemde cultuur te leven. Het zal zijn toekomst, en niet alleen die van hem, ingrijpend veranderen.
Titel
Aankomen in Bali : een liefdesverhaal
Auteur
Ingrid Vander Veken
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2011
255 p.
ISBN
9789085422617 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Ingrid Vander Veken is met het intrigerende Aankomen in Bali aan haar vierde roman toe. Het is een bevlogen en tijdloos liefdesverhaal, waarin de westerse en de oosterse cultuur samensmelten. De vertelfiguur is de moederfiguur. Zij ziet aanvankelijk met lede ogen aan hoe haar zoon Maarten zich steeds verder verdiept in de oosterse cultuur en zich distantieert van het westerse individualisme. Zonder goed te beseffen wat hij exact zoekt, trekt hij naar Bali. Hij wordt er al snel opgenomen in de Balinese gemeenschap, en treedt op in een gamelanorkest. De jongen is niet alleen volledig in de ban van het Balinese tempeldansen, maar is ook nog eens stapelverliefd op een van de tempeldanseressen. Het leidt tot een sprookjesachtig huwelijk. Vanuit afwisselende perspectieven wordt het verleden van de Vlaamse jongen gereconstrueerd. Niet alleen de moeder, maar ook zijn vader, broer en Chinees-Laotaanse jeugdvriend Hang komen aan het woord. In een ontroering opwekkende stijl wordt ten slo…Lees verder
Een mix van een liefdesroman en een familiegeschiedenis. Het gaat over de fascinatie van een Europese jongen met de Oosterse wereld. Als kleine jongen krijgt hij een vriendje uit Thailand, Hang. Hij is meteen geraakt door de gebruiken en rituelen in Hangs familie. Als de jongen volwassen wordt, reist hij af naar Bali, waar hij verliefd wordt op een tempeldanseres en zich bekeert tot het hindoeïsme. Het is overigens een waar gebeurd verhaal over de liefde tussen deze Vlaamse jongen en Balinese vrouw. Centrale thema’s zijn natuurlijk de liefde, maar ook de botsing tussen culturen van oost en west. Vander Veken (1948) bouwt elk hoofdstuk op uit een aantal scènes, die zo beeldend zijn dat je ze bijna theatraal kunt noemen. Niet zo gek: zij schreef eerder scenario’s en theaterstukken. Het wat trage tempo en de vele details geven een mooi lome sfeer aan het boek. Prettig romantisch verhaal. Kleine, maar ruim gezette druk.

Over Ingrid Vander Veken

Ingrid Vander Veken (Antwerpen, 1948) is een Vlaamse schrijfster.

Na theater en scenario’s maakte zij in 1991 haar prozadebuut met de bundel Tiramisu. Sindsdien publiceerde zij zowel romans en verhalen als kinderboeken en een dagboek. Als journaliste werkte zij voor diverse kranten en tijdschriften, in hoofdzaak als cultureel verslaggever. Daarnaast was zij columniste, onder meer voor het Radio 1-programma De Toestand is Hopeloos maar niet Ernstig en Knack Weekend.

Bibliografie

Volwassenen

  • 1991 Tiramusu (Houtekiet)
  • 1993 Cru Bourgeois (Houtekiet)
  • 1997 Papavers (Manteau)
  • 2004 Nieuwe mannen, nieuwe vrouwen (Manteau/Arena)
  • 2007 Dubbelspoor (Manteau/Meulenhoff)
  • 2009 Zestig. Een dagboek (Manteau/Meulenhoff)
  • 2011 Aankomen in Bali (De Bezige Bij Antwerpen)
  • 2016 Zwijgen (Uitgeverij Polis Antwerpen)
  • Lees verder op Wikipedia