Boek
Nederlands

Maurits Muis

Ingrid Schubert (auteur), Dieter Schubert (illustrator)
Maurits Muis ontdekt dat het schilderij met zijn geliefde meisje met de parel is gestolen! Samen met dieren uit andere schilderijen gaat hij op zoek naar de dief. Prentenboek met kleurenillustraties van o.a. het Mauritshuis en enige beroemde werken. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Museums
Titel
Maurits Muis
Auteur
Ingrid Schubert
Illustrator
Dieter Schubert
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2014
[28] p. : ill.
Aantekening
Uitgegeven in samenwerking met het Mauritshuis
ISBN
9789025866754 (hardback)

Besprekingen

Maurits Muis bewaakt ’s nachts zijn huis: Het Mauritshuis. Als hij een rondje loopt langs de meesterwerken, krijgt hij honger als hij een lekker stuk kaas ziet. Hij ruikt van verre de bloemen, huppelt langs 'het paradijs' en zwaait naar alle dieren. Alleen voor de stier is Maurits een beetje bang. Hij wandelt er snel langs – net als de deftige heren en mevrouwen, want Maurits is op weg naar zijn meisje met de parel. Maar dan ontdekt hij dat ze gestolen is! Hij begint te gillen. Zó hard, dat er uit allerlei schilderijen dieren tevoorschijn komen: een haan, twee cavia’s, het beroemde puttertje. Met behulp van zijn geschilderde vrienden probeert hij de dief te vangen. Het verhaal in dit prentenboek is simpel en stevent recht op het doel af. Het Mauritshuis is decor voor het boek: zonder details, grof geschetst neergezet. Dit in contrast tot de schilderijen en de dieren die wel in detail zijn uitgewerkt. Daardoor ademt het de sfeer van een museum bij nacht, waarin de schilderijen en hun b…Lees verder

Maurits Muis

De titel van dit boek is een woordspeling want Maurits Muis woont in het museum Mauritshuis in Den Haag. Elke avond na sluitingstijd wandelt Maurits, uitgedost als Vermeer met plooitjeskraag en in een zwart pak, door het museum. De schilderijen komen voor hem tot leven. Hij ruikt het eten en de bloemen die erop afgebeeld staan. Maar er is één schilderij waar Maurits elke avond absoluut naartoe wil: naar zijn 'meisje met de parel'. Maar deze avond is haar plaats leeg. Maurits gilt heel hard en plots komen allerlei kleine dieren uit de schilderijen gevallen en op de schilderijen beginnen de mensen angstig te fluisteren. Maurits organiseert een klopjacht op de dief. Eerst lacht die om dat kleine legertje maar dan vallen er grote schaduwen over hem heen... Al de dieren brengen het meisje terug naar de plek waar ze hoort. Voor hij zelf gaat slapen brengt Maurits elk dier terug naar het schilderij waar het thuishoort. Moe maar voldaan kruipt Maurits tenslotte in zijn bedje. Als je goed k…Lees verder

Over Ingrid Schubert

Ingrid Schubert (Essen, West-Duitsland, 29 maart 1953) is een schrijfster en illustrator van kinderboeken en prentenboeken uit de Nederlandstalige jeugdliteratuur.

Biografie

Na een opleiding (vrije schilderkunst) aan de kunstacademie van Münster (Duitsland) kreeg ze samen met Dieter Schubert een beurs voor de Rietveld Academie. Naar aanleiding van een opmerking van Piet Klaasse begonnen ze samen aan een prentenboek. Het resultaat werd Er ligt een krokodil onder mijn bed! (1980). Hoewel ze de meeste boeken samen maken, kreeg Dieter Schubert voor het enige boek waar alleen zijn naam opstaat - Monkie (1986) - een Gouden Penseel. Op de vraag wat hun werk typeert zegt Ingrid Schubert: "De subtiele grapjes, als ik dat mag zeggen. Soms moet je drie keer kijken tot je de details ziet die we met heel veel plezier in de tekening gestopt hebben. Maar ook onze nauwkeurigheid."

BibliografieLees verder op Wikipedia

Suggesties