Boek
Nederlands

Pobeda 1946

Ilmar Taska (auteur), Frans Van Nes (vertaler)
Estland, 1946. Een Russische geheim agent, die in een prachtige dienstauto rijdt en de opdracht heeft tegenstanders van het communisme op te sporen, verleidt een kind tot het verraden van zijn ouders.
Extra onderwerp
NRC, boeken (4 sterren)
Titel
Pobeda 1946
Auteur
Ilmar Taska
Vertaler
Frans Van Nes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Ests
Oorspr. titel
Pobeda 1946
Uitgever
Groningen: Uitgeverij Nobelman, © 2020
293 p. : ill.
ISBN
9789491737619 (hardback)

Besprekingen

Kinderspel bij het IJzeren Gordijn

Ilmar Taska vertelt hoe de KGB kinderen inzette als spion en schreef een lichtvoetige roman over een tragisch onderwerp.

De Pobeda werd voorgesteld op 9 mei 1945, de dag waarop nazi-Duitsland zich overgaf aan de Sovjet-Unie. De eerste Sovjet-Russische auto belichaamde de betere tijden die op komst waren. Gestroomlijnd, comfortabel en met technische snufjes stak hij de Amerikaanse voorbeelden naar de kroon.

In de roman Pobeda 1946 van de Est Ilmar Taska krijgt de auto een sinistere rol. Het boek speelt zich af in Talinn in 1946, een periode waarin de Baltische landen geannexeerd worden door de Sovjet-Unie. Met een gloednieuwe Pobeda wint een geheim agent van de Sovjets het vertrouwen van een zesjarige jongen. Die vrolijke meneer in zijn beige slee boezemt hem zoveel vertrouwen in dat hij zijn grootste geheim verklapt: zijn vader leeft ondergedoken. Als verzetsman streed hij voor de onafhankelijkheid van Estland.

In wat hem wordt voorgespiegeld als een spannend spel bespioneert de jongen eerst zijn moeder en vervolgens zijn tante Johanna voor de staatsveiligheid. Johanna is operazangeres …Lees verder

In 1946 verstevigt Stalin zijn wurgende greep op de landen die ingenomen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog. Overal waakt de geheime dienst. Iedereen kan plots worden opgepakt en voorgoed verdwijnen. Een geheim agent verleidt een klein jongetje om zijn ouders te verraden. Het jongetje komt na veel omzwervingen onder de vleugels van zijn tante. Langzaam dringt het tot hem door hoe hij is gemanipuleerd. De schrijver is de oprichter van het eerste commerciële tv-station in Estland. Met dit boek, dat al in tien verschillende talen is vertaald, geeft hij een kijkje achter het ijzeren gordijn; een onmenselijke wereld vol angst, chantage en verraad. Deze sfeer brengt hij goed over en grijpt de lezer bij de keel. De titel verwijst naar een door de communisten geproduceerde auto waar alleen de bevoorrechten in mochten rijden. Er komen steeds meer films, series en boeken over het leven in de Sovjet-Unie. Dit boek is nog meedogenlozer dan de serie ‘Weissensee’ en een aanrader voor iedereen die …Lees verder