Boek
Nederlands
Een arme immigrant in Barcelona gaat als verklikker voor het Franco-regime werken.
Titel
De dag van morgen
Auteur
Ignacio Martínez de Pisón
Vertaler
Dorotea Ter Horst
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El día de mañana
Editie
2
Uitgever
Utrecht: Signatuur, 2013
309 p.
ISBN
9789056724191 (hardback)

Besprekingen

In Spanje geldt Ignacio Martínez de Pisón als een belangrijke hedendaagse schrijver en rigoureuze onderzoeksjournalist die al talrijke romans, korte verhalen, essays, filmscenario’s en artikelen heeft geschreven. Hij is een vlotte jongen die toch de grote thema’s niet schuwt. Dat bewijst hij ook met De dag van morgen, een boek dat wordt beschouwd als zijn beste en belangrijkste tot nu toe. Met deze roman was Pisón ook finalist voor de Europese Literatuurprijs 2011, uitgereikt door L’association Esprit d’Europe (en dus niet te verwarren met de in Vlaanderen en Nederland veel bekendere Europese Literatuurprijs voor het beste vertaalde Nederlandstalige boek).
De auteur vertelt het intrigerende leven van Justo Gil — waarbij meteen ook een beeld wordt geschetst van het Spanje tijdens de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Justo komt als arme jongeman, samen met zijn doodzieke moeder, aan in Barcelona. Hij vindt onderdak bij een ver familielid en meteen wordt er een eer…Lees verder
De Spaanse schrijver (1960) heeft al een omvangrijk oeuvre op zijn naam staan. De laatste jaren worden zijn romans ook in het Nederlands vertaald ('De tijd van de vrouwen'; 'Melktanden'). In veel van zijn romans staat het recente verleden centraal. Zo ook in deze roman, die draait om Justo Gil, een arme immigrant uit Aragon die samen met zijn zwaar gehandicapte moeder in de jaren zestig naar Barcelona trekt. Hij gaat als verklikker werken voor de Brigada Social, de politieke politie van het Franco-regime. Het verhaal van zijn opkomst en neergang wordt vanuit het perspectief van een twaalftal andere personages verteld, wier wederwaardigheden op deze manier eveneens worden geschilderd. Zo creëert de schrijver een breed en gevarieerd beeld van de Spaanse samenleving in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw. Pisón geeft geen eenduidig moreel oordeel, maar laat de complexiteit van de periode die hij beschrijft goed tot zijn recht komen. Vrij kleine druk.