Boek
Engels
De lichte aanrijding van een Londense neurochirurg met een Huntington-patie͏̈nt op de dag van de grote demonstratie tegen de dreigende oorlog in Irak in februari 2003 krijgt een vervelend staartje.
Titel
Saturday / Ian McEwan
Auteur
Ian McEwan
Taal
Engels
Uitgever
London: Vintage, 2006
279 p.
ISBN
0-099-49716-6 9780099497165

Andere talen:

Besprekingen

Een succesvolle, gelukkig getrouwde Londense neurochirurg ontwaakt op de vroege zaterdagochtend van 15 februari 2003 uit zijn slaap met een onrustig gevoel dat wordt versterkt door de dreigende oorlog tegen Irak en de angst voor terroristische aanslagen. Het is de dag van de grote anti-oorlogsdemonstratie, maar de chirurg laat zijn normale zaterdagse bezigheden hierdoor niet verstoren. Een lichte aanrijding met een labiele, agressieve jongeman in wie de chirurg de eerste symptomen van de ziekte van Huntington herkent en daar vervolgens toespelingen op maakt, krijgt echter een vervelend staartje wanneer de jongeman thuis bij hem, vlak voor aanvang van een familiediner, verhaal komt halen omdat hij zich door de chirurg vernederd voelt. Eerder schreef de auteur onder andere de roman 'Amsterdam' (bekroond met de Booker Prize 1998). 'Saturday' is een fraai gecomponeerde diepzinnige roman waarin de menselijke ethiek in het geding is. De verwikkelingen verlopen langzaam, maar dat verleent he…Lees verder

Over Ian McEwan

Ian McEwan (Aldershot, 21 juni 1948) is een Britse schrijver. Hij is een meester in het scheppen van extreme situaties waarin de hoofdpersonen van zijn boeken terechtkomen. Door een speling van het lot zal hun leven nooit meer hetzelfde zijn. Dankzij het grote succes van zijn boeken, zoals Atonement (2001), waarvan miljoenen zijn verkocht, geldt McEwan als de belangrijkste levende Britse romancier.

Biografie

McEwan, zoon van legerofficier David McEwan, en Rose Lilian Violet (Moore), bracht een groot deel van zijn jeugd door op legerbases in Singapore, Duitsland en Libië. Eenmaal teruggekeerd in Engeland genoot McEwan zijn opleiding aan het prestigieuze Eton College en studeerde Engels aan de Universiteit van Sussex. Daarna werd hij de eerste masterstudent in de studierichting Creatief Schrijven, die aan de Universiteit van East Anglia was opgezet door beroemde schrijvers als Malcolm Bradbury en Angus Wilson.

Lees verder op Wikipedia