Boek
Nederlands

De troost van vreemden

Ian McEwan (auteur)

De troost van vreemden

Een gescheiden vrouw en haar vriend, op vakantie in Venetie͏̈, komen in contact met een echtpaar dat zijn sadomasochisme tot het uiterste wil doorvoeren.
Titel
De troost van vreemden
Auteur
Ian McEwan
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The comfort of strangers
Editie
3
Uitgever
Amsterdam: De Harmonie, 2006
153 p.
ISBN
90-223-2116-9 90-6169-804-9 9789022321164

Besprekingen

Een verliefd jong stel ontmoet op vakantie in Venetië een echtpaar, dat experimenteert met sadisme en masochisme. Het gaat daarin zo ver, dat de sadistische man en de masochistische vrouw hun verlangens op een ander moeten projecteren om de dood van de vrouw te vermijden. Die ander is de man van het nietsvermoedende paar, dat voor een afscheidsbezoek genood wordt. Geschreven vanuit de slachtoffers; door de onverhoedsheid waarmee het lot hen overvalt blijven de drijfveren van de daders schetsmatig. Het is dan ook een subtiele, geslaagde psychologische thriller, geen analyse van een aberratie. Goede vertaling. De novelle was kandidaat voor de Bookerprijs 1981. Ook verfilmd. Gebonden; vrij kleine druk.

Over Ian McEwan

Ian McEwan (Aldershot, 21 juni 1948) is een Britse schrijver. Hij is een meester in het scheppen van extreme situaties waarin de hoofdpersonen van zijn boeken terechtkomen. Door een speling van het lot zal hun leven nooit meer hetzelfde zijn. Dankzij het grote succes van zijn boeken, zoals Atonement (2001), waarvan miljoenen zijn verkocht, geldt McEwan als de belangrijkste levende Britse romancier.

Biografie

McEwan, zoon van legerofficier David McEwan, en Rose Lilian Violet (Moore), bracht een groot deel van zijn jeugd door op legerbases in Singapore, Duitsland en Libië. Eenmaal teruggekeerd in Engeland genoot McEwan zijn opleiding aan het prestigieuze Eton College en studeerde Engels aan de Universiteit van Sussex. Daarna werd hij de eerste masterstudent in de studierichting Creatief Schrijven, die aan de Universiteit van East Anglia was opgezet door beroemde schrijvers als Malcolm Bradbury en Angus Wilson.

Lees verder op Wikipedia