Boek
Engels

Atonement

Ian McEwan (auteur)
Nadat een jongeman vijf jaar in de gevangenis heeft doorgebracht vanwege een valse beschuldiging van verkrachting, probeert de jonge vrouw die hem beschuldigd heeft met zichzelf in het reine te komen en de aangerichte schade te herstellen.
Onderwerp
Schuld en boete
Extra onderwerp
Verfilmd
Titel
Atonement / Ian McEwan
Auteur
Ian McEwan
Taal
Engels
Uitgever
London: Vintage, 2007
371 p.
ISBN
9780099507383 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Al van midden de jaren '70 bezet de Schot Ian McEwan (geb. 1948) een belangrijke plaats in de Engelse literatuur. Zijn ideeënromans gaan vaak in op de splitsing tussen het materiele en het spirituele leven. Naast de Booker Prize voor Amsterdam waren er nog nominaties met The comfort of strangers (1981) en Black dogs (1992). Op zijn palmares staat ook de Whitbread Award voor The child in time (1987). McEwan werd nu genomineerd voor zijn negende roman Atonement, die hem 'The People's Booker', de publieksprijs, opleverde. Zijn beste boek tot nu toe, maar niet goed genoeg voor de Booker Prize. Het werd een roman over schuld en boete, waarin de 13-jarige Briony een belangrijke rol speelt. Zij ziet hoe haar oudere zus, net afgestudeerd te Cambridge, op een hete zomerdag in 1935 haar kleren afgooit en in de fontein van het landgoed springt. Robby, een jeugdvriend uit de lagere klasse, kijkt toe en kust haar later in de bibliotheek. Als Celia later bijna aa…Lees verder
In 1935 beschuldigt de 13 jaar oude Briony Tallis de vriend van haar zus van poging tot verkrachting van haar nicht. Deze Robbie Turner brengt vijf jaar in de gevangenis door, voordat hij als soldaat in mei 1940 de evacuatie bij Duinkerken doormaakt. Briony is intussen verpleegster en heeft over haar daad nagedacht, deels door afgunst, deels door onwetendheid en deels veroorzaakt door haar ongebreidelde fantasie. Ze probeert dan de aangerichte schade te herstellen. Vergeleken met deze roman zinken eerdere romans van deze auteur haast in het niet. Groots opgezet, groots van omvang, groots vanwege het psychologische inzicht. Berucht vanwege zijn zwarte humor en gruwelijke scènes slaat McEwan nu een andere weg in. Een weg waarop de hoofdpersoon de verantwoordelijkheid voor haar daad (wel een van McEwans morbide grappen) aanvaart en met zichzelf en anderen in het reine wil komen. Meeslepend, spannend vanaf het begin (hoewel er 150 pagina’s lang weinig gebeurt), sterk wat betreft het persp…Lees verder

Over Ian McEwan

Ian McEwan (Aldershot, 21 juni 1948) is een Britse schrijver. Hij is een meester in het scheppen van extreme situaties waarin de hoofdpersonen van zijn boeken terechtkomen. Door een speling van het lot zal hun leven nooit meer hetzelfde zijn. Dankzij het grote succes van zijn boeken, zoals Atonement (2001), waarvan miljoenen zijn verkocht, geldt McEwan als de belangrijkste levende Britse romancier.

Biografie

McEwan, zoon van legerofficier David McEwan, en Rose Lilian Violet (Moore), bracht een groot deel van zijn jeugd door op legerbases in Singapore, Duitsland en Libië. Eenmaal teruggekeerd in Engeland genoot McEwan zijn opleiding aan het prestigieuze Eton College en studeerde Engels aan de Universiteit van Sussex. Daarna werd hij de eerste masterstudent in de studierichting Creatief Schrijven, die aan de Universiteit van East Anglia was opgezet door beroemde schrijvers als Malcolm Bradbury en Angus Wilson.

Lees verder op Wikipedia