Boek
Nederlands

Shylock is mijn naam : The Merchant of Venice opnieuw verteld

Howard Jacobson (auteur), Lidwien Biekmann (vertaler)
Titel
Shylock is mijn naam : The Merchant of Venice opnieuw verteld
Auteur
Howard Jacobson
Vertaler
Lidwien Biekmann
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Shylock is my name
Uitgever
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, 2016
318 p.
ISBN
9789038801681 (hardback)

Besprekingen

Iedereen Shylock

 Howard Jacobson hervertelt in Mijn naam is Shylock William Shakespeares The Merchant of Venice, een stuk dat in de jaren 30 van de vorige eeuw nog door de nazi's als propaganda werd gebruikt.

De titel van Jacobsons hervertelling maakt meteen duidelijk dat hij focust op het personage dat aan de bron ligt van alle controverse: 'Er zijn geen twee mensen die hetzelfde over hem denken. Zelfs zij die hem onvoorwaardelijk verachten, doen dat in verschillende gradaties van onvoorwaardelijkheid.'

Volledige boeken zijn besteed aan de vraag of Shakespeares Joodse geldschieter Shylock puur verachtelijk is of ook sympathie verdient, en aan de kwestie of De koopman van Venetië zelf antisemitisch is of 'alleen maar' antisemitisme portretteert. In het stuk passeren alle mogelijke negatieve stereotypes over Joden de revue, en eindigt Shylock met minder dan niets, en een eis zich tot het christendom te bekeren.

Dat Hogarth Press (de uitgeverij lanceerde in 2015 een fel geanticipeerde reeks Shakespeare-herschrijvingen met Het gat in de tijd van Jeanette Winterson, haar versie van The Winter's Tale) voor de Joods-Britse Howard Jac…Lees verder

Shylock tussen voetballers en rappers

Howard Jacobsons versie van Shakespeares Koopman van Venetië speelt in het noorden van Engeland tussen voetballers en tv-beroemdheden. 

Om Shakespeare te vieren laat de Engelse uitgeverij Hogarth schrijvers van nu aan de slag gaan met het oude werk. Jeanette Winterson maakte met Het gat in de tijd een geslaagde remake van De wintervertelling, nu is het de beurt aan Howard Jacobson met Shylock is mijn naam.

Jacobson, schrijver van J en De kwestie Finkler, geeft al een halve eeuw les over Shakespeare en dat is niet de enige reden waarom hij geschikt is voor deze coverversie.

De koopman van Venetië, een vroege komedie van Shakespeare, geeft sommige lezers een ongemakkelijk gevoel. Portretteerde Shakespeare Shylock, de koopman die van geen wijken wilde weten, op een antisemitische manier? Volgens sommigen wel. Antisemitisme, vervolging en de vraag naar wat Joods zijn inhoudt: het staat centraal in Jacobsons werk.

In The Guardian zegt de schrijver dat hij geen post-Holocaustversie heeft willen maken, geen verbetering van het origineel. Wel toont hij Shylo…Lees verder

The Hogarth Shakespeare, een initiatief van Vintage (Random House) herdenkt Shakespeares 400e sterfjaar in 2016 met een op diens stukken gebaseerde reeks romans. Hier is 'The merchant of Venice' aan de beurt, zijn meest controversiële, antisemitische stuk. Howard Jacobson (1942), bekend als de Britse meester van Joodse zwarte komedies, weet daar wel raad mee. In zijn boek ontmoet de schatrijke kunstverzamelaar en filantroop Strulovitsj, bij een bezoek aan het graf van zijn moeder, Shylock die het graf van zijn vrouw bezoekt. Strulovitsj vertelt over zijn problemen met vroegrijpe zestienjarige dochter Beatrice. Zij vrijt met een domme, gojse voetballer die op het veld de Hitlergroet bracht! De jongelui worden geprotegeerd door de vulgaire tv-persoonlijkheid Plurabelle en haar homoseksuele hartsvriend D'Anton. Shylock heeft een vergelijkbaar verhaal over zijn eigen dochter en al gauw raken ze zó aan de praat dat Strulovitsj zijn 'dubbelganger' als vriend in zijn huis opneemt. Jacobson i…Lees verder

Over Howard Jacobson

Howard Jacobson (Manchester, 25 augustus 1942) is een Engels schrijver en journalist.

Jacobson is vooral gekend vanwege zijn komische literatuur waarin vooral de dillemma's van Brits-Joodse karakters centraal staan. Hij won de Booker Prize in 2010 voor The Finkler Question. Hij doceerde Engels op meerdere universiteiten.

Werk

Fictie

 • Coming From Behind, Chatto & Windus, 1983
 • Peeping Tom, Chatto & Windus, 1984
 • Redback, Bantam, 1986
 • The Very Model of a Man, Viking, 1992
 • No More Mister Nice Guy, Cape, 1998
 • The Mighty Walzer, Cape, 1999
 • Who's Sorry Now?, Cape, 2002
 • The Making of Henry, Cape, 2004
 • Kalooki Nights, Cape, 2006
 • The Act of Love, Cape, 2008
 • The Finkler Question, Bloomsbury, 2010 (winnaar Man Booker Prize 2010) ISB…Lees verder op Wikipedia