Boek
Nederlands

Siddhartha : een Indiese vertelling

Hermann Hesse (auteur)

Siddhartha : een Indiese vertelling

In de reeks:
Een jonge Brahmaan uit het oude India moet verschillende stadia, reikend van ascese tot wellustig genieten, doormaken voordat het streven naar macht en bezit wordt overwonnen ten gunste van harmonie en waarachtigheid.
Onderwerp
Boeddha
Titel
Siddhartha : een Indiese vertelling
Auteur
Hermann Hesse
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Siddhartha
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 1973
138 p.
ISBN
90-234-1104-8

Besprekingen

Steppewolf zoekt nirwana

Vertrouw niemand van boven de dertig, was een gevleugelde uitspraak uit de tegencultuur van de sixties. Hippies, beatniks en de aanhangers van new age en psychedelica keerden hun burgerlijke ouders de rug toe. Maar er waren uitzonderingen op de regel van dertig. Zo werd een neurotische, rigide Duitser, een kluizenaar die zich levenslang in een Zwitsers dorpje verschool met een bordje 'geen bezoekers' aan de deur, postuum een goeroe van diezelfde tegencultuur.

Als Timothy Leary zijn studenten opdroeg De steppewolf en Siddhartha te lezen voor ze aan een lsd-trip begonnen, dan eerde hij Hermann Hesse. De rockband Steppenwolf, de prachtige Nick Drake-song 'River man', allemaal geïnspireerd door Hesse. Dankzij de hippies werd hij de populairste en meest vertaalde Duitser.

En toch was Hesse (1877-1962) niet bepaald born to be wild. Hij werd geboren in een protestants gezin, maar Hermann wou geen vrome christen worden. Hij verzette zich en wel zo hevig dat hij op zijn v…Lees verder

Deze roman van de Duitse schrijver (1877-1962, Nobelprijs voor literatuur 1946) speelt in India en vertelt het verhaal van de zoon van een Brahmaan die, heen en weer geslingerd tussen werelds verlangen en ontzegging van de wereldse geneugten, op zoek gaat naar de waarheid. Deze vindt hij uiteindelijk, na vele omzwervingen als bedelmonnik, rijkaard en minnaar van een courtisane, in zichzelf: het in staat zijn de eenheid tussen de zinnelijke en geestelijke krachten van leven en natuur te overdenken, en deze ook te voelen en als het ware in te kunnen ademen. Een roman die qua stijl en taalgebruik eenvoudig, zelfs sober genoemd mag worden, maar die qua zeggingskracht nog steeds even actueel is als bij zijn verschijnen in 1923, omdat juist nu de mens tussen al de tegenstrijdigheden om zich heen zich weer gaat bezinnen op zijn eigenlijke bestemming. Paperback; vrij kleine druk.

Over Hermann Hesse

Hermann Karl Hesse (Calw (Duitsland), 2 juli 1877 – Montagnola (Zwitserland), 9 augustus 1962) was een Duitstalige Zwitserse schrijver, dichter en schilder. Hij ontving in 1946 de Nobelprijs voor Literatuur.

Als zoon van Baltische Rusland-Duitsers werd Hesse als staatsburger van het keizerrijk Rusland geboren. Vanaf 1883 had hij de Zwitserse nationaliteit en vanaf 1890 die van het koninkrijk Württemberg. Vanaf 1924 was hij weer Zwitser.

Biografie

Geboren in Calw, in het noorden van het Zwarte Woud, als kind van piëtistische ouders die onder meer missionarissen in India waren geweest, groeide Hesse op in een beschermde en intellectuele sfeer. In het ouderlijk huis werd hij al vroeg met de wereldliteratuur bekend, dankzij de uitgebreide bibliotheek van zijn erudiete grootvader, de beroemde missionaris en taalkundige Hermann Gundert. Hier verrichtte Hesse zijn eerste studies naar onder andere het boeddhisme. Dit uitte zich l…Lees verder op Wikipedia