Boek
Meertalig

De mooiste van Hermann Hesse

Hermann Hesse (auteur), Koen Stassijns (redacteur)
Keuze uit het dichtwerk van de Zwitserse schrijver met vertalingen en inleiding.
Titel
De mooiste van Hermann Hesse / in een red. van Koen Stassijns ... [et al.]
Andere titel
De mooiste van Hesse
Auteur
Hermann Hesse
Redacteur
Koen Stassijns
Taal
Meertalig, Duits, Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Uitgever
[Tielt]:: Lannoo, 2002
159 p.
Aantekening
Met Nederlandse en Duitse teksten
ISBN
90-209-4590-4

Besprekingen

In tegenstelling tot het proza, is er van de poëzie van Nobelprijswinnaar Hermann Hesse weinig vertaald. Met deze ruime keuze van zestig gedichten wordt dat goedgemaakt. Hesse schreef gedichten die helemaal beantwoorden aan wat men van poëzie verwacht: melodieuze taal, kunstige rijmen, dichterlijke thema's (de natuur, de eenzaamheid, het zwerven, het besef van vergankelijkheid, het heimwee naar het geluk van de kinderjaren), uitingen van een gevoelige ziel. Het gros van deze gedichten maakt duidelijk dat de dichter Hesse meestal alleen maar doet wat zoveel dichters (lang) voor hem beter hebben gedaan. Vergeleken met Eichendorff, Novalis en Goethe -- om maar enkele van zijn voorbeelden te noemen -- is hij een zwakke epigoon, die de grens met het kitscherige vaak overschrijdt. "Vleugels wil ik openspreiden, / Onbegrensd zijn, vogelvrij, / Naar die oorden, naar die tijden / Waarin goud nog glanst voor mij." Zo bespeelt Hesse afgezaagde motieven, in een vorm die sterk lijkt op rijmelarij…Lees verder
Het is niet voor het eerst dat er een selectie verschijnt uit de poëzie van deze grote Zwitserse auteur van romans en verhalen (1877-1962), wiens vijftigste sterfdag dit jaar zal worden herdacht. De boeiende inleiding tot schrijver en oeuvre door dr. Leopold Decloedt geven deze keuze nog een extra waarde. Over de poëtische waarde van deze gedichten kan men soms van mening verschillen, maar een feit blijft dat de auteur er zelf veel waarde aan hechtte en dat zij meer dan eens het uitgangspunt waren voor zijn romans en verhalen. Voor sommige lezers zullen de gedichten vaak wat ethisch aan doen, maar dit past ook bij zijn overige werk, dat vooral in de jaren '70 overal ter wereld tot een grote herwaardering leidde. Of dit nu ook het geval zal zijn, moet nog blijken. Ook de oorspronkelijke teksten zijn opgenomen. Gebonden uitgaafje op pocketformaat met leeslint; kleine druk. In deze reeks verschenen inmiddels al een dozijn deeltjes.

Over Hermann Hesse

Hermann Karl Hesse (Calw (Duitsland), 2 juli 1877 – Montagnola (Zwitserland), 9 augustus 1962) was een Duitstalige Zwitserse schrijver, dichter en schilder. Hij ontving in 1946 de Nobelprijs voor Literatuur.

Als zoon van Baltische Rusland-Duitsers werd Hesse als staatsburger van het keizerrijk Rusland geboren. Vanaf 1883 had hij de Zwitserse nationaliteit en vanaf 1890 die van het koninkrijk Württemberg. Vanaf 1924 was hij weer Zwitser.

Biografie

Geboren in Calw, in het noorden van het Zwarte Woud, als kind van piëtistische ouders die onder meer missionarissen in India waren geweest, groeide Hesse op in een beschermde en intellectuele sfeer. In het ouderlijk huis werd hij al vroeg met de wereldliteratuur bekend, dankzij de uitgebreide bibliotheek van zijn erudiete grootvader, de beroemde missionaris en taalkundige Hermann Gundert. Hier verrichtte Hesse zijn eerste studies naar onder andere het boeddhisme. Dit uitte zich l…Lees verder op Wikipedia

Suggesties