Boek
Nederlands

Het boek Dina : roman

Herbjørg Wassmo (auteur), Paula Stevens (vertaler)
In het noorden van Noorwegen, in de eerste helft van de 19de eeuw, verwerkt de beheerster van een bloeiend handelsbedrijf de tijdens haar jeugd opgelopen trauma's in een ongebreidelde erotiek.
Titel
Het boek Dina : roman
Auteur
Herbjørg Wassmo
Vertaler
Paula Stevens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Dinas bok
Editie
18
Uitgever
Breda: De Geus, 2015
541 p.
ISBN
9789044534108 (paperback)

Besprekingen

'Het boek Dina' is tot op zekere hoogte een Scandinavische 'Gejaagd door de wind', maar dan toch met een heel duidelijke literaire dimensie, een psychologische diepgang en een oudtestamentische context, die tot uitdrukking komt in het aan elk hoofdstuk voorafgaande citaat. Dina verwerkt haar als kind opgelopen trauma in haar later leven in een ongebreidelde erotiek. Zij wordt echter ook een streng rechtvaardig beheerder van een bloeiend handelsbedrijf aan de Noord-Noorse kust in de eerste helft van de 19e eeuw. De Noorse schrijfster veroverde met deze roman met recht de internationale boekenmarkt. De roman is geschreven met verve, warmte en een groot inzicht in een bewogen kinder- en vrouwenleven, beschreven in een lange reeks van dramatische episodes, die van de eerste tot de laatste bladzijde boeien. Helder nawoord met goede historische informatie; goede vertaling. Eerste deel van een trilogie, met als vervolgdelen 'Het boek Benjamin' en 'Het boek Karna'. Paperback; kleine druk.

Over Herbjørg Wassmo

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Gaïa éditions

Herbjørg Wassmo (Øksnes op Vesterålen, 6 december 1942) is een Noorse schrijfster. Zij debuteerde in 1976 met de dichtbundel Vingeslag. Haar doorbraak als schrijfster kwam in 1981 met het eerste deel van de Tora-trilogie: Huset med den blinde glassveranda. Sindsdien is zij een van de meest verkochte schrijvers in Noorwegen. Ze ontving meerdere literaire prijzen.

Noord-Noorwegen

Wassmo is afkomstig uit het noorden van Noorwegen. Dat deel van het land speelt ook een grote rol in haar werk. Ze werd geboren op Vesterålen, een eilandengroep in de provincie Nordland. Ze heeft een opleiding als leraar gevolgd en ook jaren in het onderwijs gewerkt.

Ze geldt niet als een bijzonder vernieuwende schrijfster, ze past in de rijke Noorse traditie, waarbij de lezer als het ware in de huid kruipt van de hoofdpersoon. Haar eerste grote succes, de Tora-trilogie, vertelt het verhaal van Tora, kind van een Noorse vrouw en…Lees verder op Wikipedia