Boek
Nederlands

Walden ; De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid

Henry David Thoreau (auteur), Anton Haakman (vertaler)
+1
Walden ; De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid
×
Walden ; De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid Walden ; De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid

Walden ; De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid

Pleidooi voor een terugkeer naar de essentie van het bestaan en een ascetische levenswijze, gevolgd door een essay over het niet betalen van belasting als protest tegen een immoreel regeringsbeleid.
Bevat
Titel
Walden ; De plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid / Henry David Thoreau ; vert. en van nawoord voorzien door Anton Haakman
Auteur
Henry David Thoreau
Vertaler
Anton Haakman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
409 p.
ISBN
9789085426172 (hardback)

Besprekingen

Een compilatie van Thoreau's bekendste boek ('Walden') met een minder bekend politiek essay. Beide verschenen voor het eerst in 1849, maar hebben nog steeds een zekere relevantie voor de huidige politiek. 'Walden' is geïnspireerd op de twee jaar die Thoreau in een hut doorbracht, ver van de 'beschaafde wereld' en als een soort Robinson Crusoë leefde. Behalve gedetailleerde beschrijvingen van de natuur bevat het boek filosofische uitweidingen over uiteenlopende onderwerpen. Thoreau neigt nogal tot uitweiden, wat enigszins ten koste gaat van de vaart in het verhaal. Het essay is een pleidooi voor burgerlijke ongehoorzaamheid c.q. het niet betalen van belastingen als protest tegen een immoreel regeringsbeleid. Toen betrof het de slavernij en de oorlog tegen Mexico, nu zou het Irak kunnen zijn. Thoreau (1817-1862) wordt gezien als een van de groten uit de Noord-Amerikaanse literatuur; zijn werk was een inspiratiebron voor zowel Mahatma Gandhi als Martin Luther King.

Over Henry David Thoreau

Henry David Thoreau, geboren als David Henry Thoreau (Concord (Massachusetts), 12 juli 1817 – aldaar, 6 mei 1862), was een Amerikaans essayist, leraar, sociaal filosoof, natuuronderzoeker en dichter. Tijdens Thoreaus leven waren zijn geschriften slechts bekend bij een kleine groep mensen. Tegenwoordig is hij echter een grote naam uit de 19e-eeuwse Amerikaanse literatuur. Met twee symbolische acties - een retraite van twee jaar in de hut bij Walden Pond en een nacht in de cel wegens burgerlijke ongehoorzaamheid - bracht Thoreau de leerstellingen van het transcendentalisme van zijn vriend Ralph Waldo Emerson in de praktijk.

Thoreau was een productief schrijver: zijn artikelen, essays, dagboeken en gedichten vullen bij elkaar ruim twintig boeken. Daarnaast was hij een enthousiast natuurwaarnemer. Deze combinatie leverde hem van zijn vriend William Ellery Channing de bijnaam "The Poet-Naturalist" (de dichter-natuurvorser) op. Vooral in zijn latere jaren best…Lees verder op Wikipedia