Boek
Nederlands

De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren

Haruki Murakami (auteur), Jacques Westerhoven (vertaler)
+1
De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren
×
De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren

De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren

Genre:
Titel
De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren
Auteur
Haruki Murakami
Vertaler
Jacques Westerhoven
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Japans
Oorspr. titel
Shikisai o motanai Tazaki Tsukuru to, kare no junrei no toshi
Editie
4
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2014
363 p.
ISBN
9789025442071 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Een roman als een gletsjer

Murakami is back, met het snelst verkopende boek ooit op Amazon.com en tegelijkertijd ook zijn meest ingetogen werk tot nog toe.

Verstilling is vintage Murakami. In zijn romans wemelt het van de vrijgezelle dertigers die moeite hebben om hun draai te vinden in deze wereld, die spaghetti koken en mijmeren, tot een weirde gebeurtenis zoals een terugkerende onbekende aan de telefoon hen opschrikt en een serie rariteiten in gang zet.

Maar qua plot krijgen we in deze voor Murakami's doen dunne roman (361 pagina's) niet het gebruikelijke associatieve vuurwerk waarbij een dolende hoofdfiguur zonder probleem door muren kan lopen of op een Aapman botst. De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren is een opvallend ingetogen roman met als uitgangspunt de door psychoanalyse ingepeperde wijsheid dat je eerst moet afrekenen met je demonen uit het verleden, voor je het geluk en de liefde in het heden aankan.

Als tiener bracht Tsukuru al zijn tijd door met een hechte groep van drie jongens en twee meisjes. De letterlijk kleurloze Tsukuru - de anderen hadden allemaal een naam met een kleur (de Rode, de Bl…Lees verder

Op de sofa bij Murakami

Op 12 januari wordt Haruki Murakami 65. Tegelijk verschijnt de nieuwe roman van de Japanse auteur, die dus nog lang niet aan zijn pensioen lijkt te denken.De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren is geen kanjer, maar toch weer een lijvige roman, die past in de spirituele, contemplatieve, therapeutische categorie van Murakami's oeuvre.

Geen ongebreidelde fantasmagorie dus, maar een verstild boek met bedaarde beschrijvingen en kalme conversaties, terwijl op de achtergrond voortdurend de melancholische pianosuite 'Le mal du pays' uit de cyclusPelgrims­jaren van Franz Liszt weerklinkt. In een uitvoering - want aan dergelijke details hecht Murakami - van de Rus Lazar Berman.

Tsukuru Tazaki is in al zijn kleurloosheid geen unicum in het universum van Murakami. Al zijn mannelijke hoofdpersonages zijn in regel maar heel gewoontjes. Wat dat betreft dus niets nieuws onder de rijzende zon. Al is Tsukuru misschien nog net iets kleurlozer dan al zijn voorgangers. Van de hechte vriendenkring waarvan hij in zijn middelbare schooltijd in de stad Nagoya deel uitmaakte, was hij de enige die geen 'kleur' in zijn naam had. De anderen - twee jongens en twee meisjes - heetten (vertaald uit het Japans) Rodeden, Blauwezee, Wittewortel en Zwarteveld. Bij die kleuren horen ook uitgesproken eigenschappen: de 'Rooie' was een wat opvl…Lees verder

Waarom de Japanse schrijver zoveel succes blijft hebben

Even verslavend als sashimi, die Murakami, en met elke nieuwe roman dikt het legertje fans aan. Drie mogelijke verklaringen voor onze kamikazetrouw.

Geen betere vorm van literaire klantenbinding dan een hoofdpersonage waar het publiek zich in herkent. In tegenstelling tot andere wereldschrijvers die vaak intellectuelen met Indiana Jones-allures, dokters, architecten, politici of, lekker gemakkelijk, succesvolle of minder succesvolle auteurs laten opdraven als protagonist, zijn de vertellers in een doorsnee-Murakami-roman, nou ja, doorsnee. Elckerlycks, alledaagse mannen en vrouwen die een grijs bestaan leiden, zonder veel pieken en dalen, maar daar best gelukkig mee zijn en niet per se overlopen van ambitie.

Het voorbeeld bij uitstek daarvan is Toru Okada uit Murakami's doorbraakroman De opwindvogelkronieken (1995). Op de openingspagina's staat Toru, net als u en ik op een doordeweekse dag, spaghetti te koken. Hij zit even tussen twee jobs in - zijn vorige baan was iets vaags, veredelde loopjongen in de juridische sector - maar maalt niet om zijn werklozenbestaan; zijn grootste zorg is de kooktijd van zijn pastaslierten…Lees verder

De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren is het verhaal over Tsukuru Tazaki, die als enige van zijn vrienden geen kleurverwijzing in zijn naam draagt. Tijdens zijn jeugd had hij een buitengewoon sterke vriendschapsband met de Rooie, Witje, Zwartje en de Blauwe. De uren die ze samen doorbrengen zijn zoet en harmonieus. Omwille van zijn universitaire studies vertrekt Tazaki uit Nagoya naar Tokyo. Plots krijgt hij een telefoontje van een van hen dat hij niet meer tot hun groep behoort. De reden waarom ze geen contact meer willen blijft duister en de mededeling brengt hem tot een slepend doodsverlangen. Slechts na ettelijke maanden wordt zijn gemoed iets lichter, maar de gebeurtenis blijft als een donderwolk boven zijn leven hangen. Tazaki ontmoet nieuwe vrienden en ook een nieuwe liefde, Sala. Zij port hem aan zijn oude kameraden op te gaan zoeken. De tocht brengt hem tot in Finland, en zal hem enige rust bezorgen. 
De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjare…Lees verder
De Japanse auteur Haruki Murakami (geb. 1949) is na een valse start – zijn eerste in het Nederlands vertaalde boeken haalden net 600 exemplaren – uitgegroeid tot een hooglijk gewaardeerde schrijver. Iedere nieuwe titel van hem komt direct op de bestsellerslijst. Zo ook dit boek, waarin hij op zijn eigen wijze vorm geeft aan de zoektocht van een eenling naar de motieven van zijn vroegere vrienden om hem zo’n zestien jaar eerder zonder enige uitleg uit hun vriendengroep te stoten. Hij vertelt over diens ervaringen in het grensgebied tussen droom en werkelijkheid en zijn pogingen zijn bestaan te duiden. Tsukuru Tazaki ziet zichzelf als een onbeduidende figuur, maar komt er naarmate het verhaal vordert achter dat anderen wel een zekere waardering voor hem hebben. Murakami schrijft onderkoeld in een vlotte stijl waarin al het overbodige is weggelaten. Daarbij vermengt hij typisch Japanse aspecten met elementen uit de Westerse cultuur. Daarin is hij uniek voor een Japanse auteur en dat maak…Lees verder

Over Haruki Murakami

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Galoren.com

Haruki Murakami (村上春樹, Murakami Haruki; Kioto, 12 januari 1949) is een Japanse schrijver en vertaler.

Biografie

Hij werd geboren in Kioto en groeide op in Kobe. Zijn vader was de zoon van een boeddhistische priester. Zijn moeder was de dochter van een koopman uit Osaka. Beiden gaven les in Japanse literatuur. Murakami was echter altijd meer geïnteresseerd in de Amerikaanse literatuur, waardoor hij zich een westerse schrijfstijl eigen maakte, waarmee hij zich onderscheidde van zijn Japanse tijdgenoten.

Murakami kreeg een opleiding toneel aan de Waseda-universiteit in Tokio. Daar ontmoette hij zijn latere vrouw Yoko. Zijn eerste baan was in een platenzaak. Na zijn studie opende hij in Tokio samen met zijn vrouw een jazzbar, "Peter Cat" (1974-1981). Deze zaak leidde hij van 1974 tot 1982. Dit verklaart waarom veel van zijn boeken en met name Dans, dans, dans een muzikaal thema hebben. Dans, dans, dans is…Lees verder op Wikipedia

Suggesties