Boek
Nederlands

De verjaardag van Gijs

Harrie Geelen (auteur)
+1
De verjaardag van Gijs
×
De verjaardag van Gijs De verjaardag van Gijs

De verjaardag van Gijs

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
De moeder van Gijs is over zijn verjaardagscadeau gevallen en kan niet meer lopen. Nu moet Gijs zelf naar de bakker voor gebakjes; hond Flop gaat mee. Prentenboek met kleurige aquarelschilderingen en een korte tekst. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Gebak, Jarig zijn
Titel
De verjaardag van Gijs
Auteur
Harrie Geelen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2007
[28] p. : ill.
ISBN
90-451-0554-3 9789045105543

Besprekingen

Gijs’ moeder is over zijn verjaardagscadeau gevallen en zit met haar voet in het verband. Nu moet Gijs zelf naar de bakker voor gebakjes. Hond Flop mag mee, maar hij krijgt geen gebakje van mamma want hij weet niet wat jarig is. Alles gaat goed tot Flop een kat ziet. Rechthoekig prentenboek met korte, kernachtige regels tekst boven aan de bladzijde in een royaal, duidelijk lettertype. De kleurige, soms wat vervagende aquarelschilderingen, zonder afleidende details, geven op een eigen, expressieve en treffende wijze uitdrukking aan het verhaal. Tekst en illustratie vormen samen een sterke, onlosmakelijke eenheid. Gebonden uitgave met op het kaft schildering in kleur van Gijs met hond tegen een witte achtergrond. Binnenplatten met hond in allerlei standen. Een voor peuters herkenbaar en inleefbaar voorleesprentenboek waarin vooral de liefde van Gijs voor zijn hond blijkt. Vanaf ca. 4 jaar.

De verjaardag van Gijs

Gijs is jarig. Niet alleen zijn cadeau is ingepakt, mama's voet is dat ook, want ze is over het cadeau gevallen. Dus moet Gijs nu zelf naar de bakker om taartjes te halen voor zijn feestje. Hondje Flop mag ook mee. Alles gaat prima tot Flop een kat in de gaten krijgt. Gijs struikelt en Flop eet taartjes. Mama is niet boos en de bakkersvrouw brengt de nieuwe taartjes zelf. En Flop? Die is een beetje ziek. Humoristisch en hedendaags kleuterverhaal. Harrie Geelen neemt nu ook de tekst voor zijn rekening. Zijn verteltoon klinkt eerder droog en zakelijk, maar dat heeft een grappig effect. Bij de vreetorgie van Flop klinkt het zo: Gijs liet de riem los. Toen kon Flop ook bij de vier gebakjes die ondersteboven in een plas lagen. 'Nu ben jij ook een beetje jarig, Flop,' zei Gijs. Flop begon aan de roomhoorn. En op het eind: Het was een leuk feest. En Flop moest overgeven. In de tuin. Onder het nieuwe cadeau van Gijs. De illustraties in de gekende stijl staan deze keer niet in een kader maa…Lees verder

Over Harrie Geelen

CC BY-SA 3.0 nl - Foto van/door Beeld en Geluid

Harrie Geelen (Heerlen, 10 januari 1939) is een Nederlands animator, dichter, illustrator, regisseur, (scenario)schrijver, stemacteur, tekenaar en vertaler.

Loopbaan

Hij maakte zijn studie Nederlandse taal en letterkunde in Amsterdam niet af, trad met vrienden - onder wie zijn toekomstige vrouw - in studentencabaret Singsing op en werkte vanaf 1963 bij Joop Geesinks Dollywood als storyboardtekenaar/scenarioschrijver en vanaf 1967 bij de Toonder Studio's, waar hij scenarist, tekenfilmer, regisseur en creative director zou worden. Harrie Geelen schreef de scripts en de liedjes voor Oebele, Q&Q 1 en 2 en Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?, vertaalde Disneyfilms (waaronder De Aristokatten, De Speurneuzen, Sneeuwwitje en de zeven dwergen, Robin Hood, Peter Pan en 101 Dalmatiërs), de animatieserie met de personages uit boeken van Beatrix Potter, …Lees verder op Wikipedia