Boek
Nederlands

Een vrouw op 1000 graden : uit de memoires van Herbjörg Maria Björnsson

Hallgrímur Helgason (auteur), Marcel Otten (vertaler)
+1
Een vrouw op 1000 graden : uit de memoires van Herbjörg Maria Björnsson
×
Een vrouw op 1000 graden : uit de memoires van Herbjörg Maria Björnsson Een vrouw op 1000 graden : uit de memoires van Herbjörg Maria Björnsson

Een vrouw op 1000 graden : uit de memoires van Herbjörg Maria Björnsson

Genre:
Een 80-jarige IJslandse vrouw is gevlucht uit een zorginstelling en laat, liggend in een bed in een garage, haar leven de revue passeren.
Titel
Een vrouw op 1000 graden : uit de memoires van Herbjörg Maria Björnsson
Auteur
Hallgrímur Helgason
Vertaler
Marcel Otten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Ijslands
Oorspr. titel
Konan við 1000°
Editie
1
Uitgever
Utrecht: De Arbeiderspers, 2014
541 p.
ISBN
9789029588935 (paperback)

Besprekingen

De IJslandse auteur Hallgrímur Helgason debuteerde in 1990 met Hella en verwierf vooral bekendheid met 101 Reykjavík (1996). Een vrouw op 1000 graden verscheen in september 2011 eerst in het Duits en enkele weken later in het IJslands.
Een vrouw op 1000 graden is het relaas van de tachtigjarige Here Björnsson, waarin ze terugblikt op een leven dat door de Tweede Wereldoorlog werd versplinterd. Met de dood voor ogen, enigszins zoals in De boer die sterft van Karel van de Woestijne, beschrijft ze vanuit haar bed het verleden. In een ironische monoloog voegt ze puzzelstukjes samen. Soms krijgt de biecht een cynisch accent. Maar Here bezit een grote woordenschat en haar vergelijkingen zijn zowel op de IJslandse omgeving als op internationale ontwikkelingen geënt. Ze woont in een garage en kan nauwelijks lopen, maar ze is goed ingelicht. Ze bezit zelfs een laptop!
De terugblik bestaat uit 155 puzzelstukjes. Niet alleen het vissersleven van fjord…Lees verder
De IJslandse auteur scoorde eerder met de roman ‘101 Reykjavik’ bij een internationaal lezerspubliek. Deze keer is zijn groteske hoofdpersonage de in 1929 in een blikken hut in het IJslandse Isafjord geboren Here. De 80-jarige vrouw woont nu, gevlucht uit een zorginstelling, in een garage. Liggend in een bed, vergezeld door een laptop, een oude Duitse handgranaat en sigaretten, wordt zij verzorgd door de meisjes van de Reykjavikse thuiszorg. Dit in afwachting van haar crematie, want de oven kruipt langzaam in de richting van 1000 graden. Here laat haar leven de revue passeren: grootverbruik van mannen, pleegdochter op een Duits eiland, een IJslandse vader en SS-officier, een Deense moeder, nachtleven van Hamburg, verlies van haar dochtertje in Buenos Aires. Vanuit Kaapstad keert zij terug naar IJsland, alwaar zij vier mannen met slecht gedrag en drie ondankbare zonen moest ondergaan. De roman is een fascinerend gruwelijk en hilarisch mengsel. Auteur en vertaler zijn meesterlijke kunst…Lees verder

Over Hallgrímur Helgason

CC BY-SA 2.0 de - Foto van/door Hans Weingartz:http://www.Hans-Weingartz.de;

Hallgrímur Helgason (Reykjavik, 18 februari 1959) is een IJslandse schrijver en schilder.

Zijn debuutroman Hella verscheen in 1990, maar hij is vooral bekend geworden door het boek 101 Reykjavík dat ook verfilmd is.

Bibliografie

  • Hella (1990)
  • Þetta er allt að koma (1994)
  • 101 Reykjavík (1996)
  • Ljóðmæli 1978-1998 (1998)
  • Höfundur Íslands (2001)
  • Herra alheimur (2003)
  • Best of Grim (2004)
  • Rokland (2005)