Boek
Nederlands

Haat is een deugd : een keuze uit de correspondentie

Gustave Flaubert (auteur)

Haat is een deugd : een keuze uit de correspondentie

In de reeks:
Selectie uit de brieven van de Franse letterkundige (1821-1880).
Onderwerp
Flaubert, Gustave
Titel
Haat is een deugd : een keuze uit de correspondentie
Auteur
Gustave Flaubert
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Correspondance
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1997
288 p.
ISBN
90-295-1717-4

Besprekingen

Flaubert (1821-1880) heeft een zeer omvangrijke en onthullende correspondentie nagelaten (4 forse Pléiade-delen). Dit is een kleine, maar representatieve eerste selectie (intussen gevolgd door enkele andere) in een voortreffelijke Nederlandse vertaling. Waar de Pléiade-editie start met briefjes met taalfouten van de 9-jarige Gustave, vangt deze vertaling aan met de voorlijke visies van een 13-jarige. Tevens bevat de Pléiade-uitgave nogal wat antwoorden op de brieven van Flaubert, iets wat de Nederlandse lezer hier moet missen. De opvattingen en ervaringen van Flaubert, variërend van kunst tot bordeel, blijken eigenzinnig, hoogst modern en altijd zeer interessant. De brieven van deze negentiende-eeuwse Hermans vormen een boeiende autobiografie. Kleine druk.

Over Gustave Flaubert

Gustave Flaubert (Rouen, 12 december 1821 - Canteleu, 8 mei 1880) was een Franse schrijver die gezien wordt als één van de belangrijkste romanschrijvers uit de literatuurgeschiedenis. Het werk van Flaubert vertegenwoordigt een van de hoogtepunten uit de realistische literatuur, hoewel Flaubert niet louter in deze stijl schreef, zo zijn er werken in zijn oeuvre die ook als romantisch gekarakteriseerd kunnen worden.

Zijn bekendste en meest invloedrijke werk is zijn debuutroman Madame Bovary uit 1857, een werk dat zich afspeelt op het platteland en handelt over de overspelige relaties van het hoofdpersonage Emma Bovary. De roman veroorzaakte een schandaal vanwege de vermeende obsceniteiten in het werk, maar is na verschijning van groot invloed geweest op onder meer Emile Zola en het naturalisme. Het werk wordt algemeen gezien als één van de belangrijkste romans uit de Westerse literatuurgeschiedenis. Andere belangrijke werken van Flaubert zijn L'Éducation sentiment…Lees verder op Wikipedia

Suggesties