Boek
Nederlands

Het einde van het spel

Graham Greene (auteur), H.J. Scheepmaker (vertaler)
Het Duitse bombardement op Londen in 1940 heeft een ingrijpend effect op de verhouding tussen een schrijver en een getrouwde vrouw.
Onderwerp
Liefde
Titel
Het einde van het spel
Auteur
Graham Greene
Vertaler
H.J. Scheepmaker
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The end of the affair
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2000 | Andere uitgaves
235 p.
ISBN
90-450-0348-1 (paperback)

Besprekingen

Er is veel liefde, maar helaas niet voor ons

Uit twee beroemde romans van de Britse schrijver Graham Greene blijkt dat diep in onze cultuur onze ideeën over liefde en God zo met elkaar verbonden zijn dat we geen 'doodgewone slechte menselijke liefde' kunnen accepteren.

Een wereldberoemde architect, Querry genaamd - zo beroemd dat hij door buitenstaanders de Querry wordt genoemd - reist incognito naar de binnenlanden van Congo om daar in een leprozerie te gaan werken. Het liefst zou hij vuile verbanden wassen, maar al snel wordt hij herkend en neemt hij met tegenzin andere taken op zich die meer te maken hebben met zijn beroep. Zijn verblijf in Congo eindigt noodlottig.

Ruwweg is dit de samenvatting van Graham Greene's roman Een opgebrand geval ( A burnt-out case). Een man probeert zijn verleden te ontvluchten, reist daarom naar het einde van de wereld, maar tevergeefs, het verleden is sneller; J.M. Coetzee noemt dit een 'basale verhaallijn' waarop veel romans zijn gebaseerd.

Inderdaad lijken wij niet genoeg te kunnen krijgen van verhalen over mensen die tevergeefs pogingen doen om hun verleden te ontvluchten. Met de nadruk op het woord 'tevergeefs'.

Mij lijkt de intuïtie gerechtvaardigd dat onze fascinatie voor die verhaallijn t…Lees verder

Herdruk van de vertaling uit 1951* van de in datzelfde jaar verschenen bekende roman van de Engelse auteur (1904-1991). Een man krijgt in Londen gedurende de 'Blitz' in 1940 een verhouding met een gehuwde vrouw. Na een bominslag verandert haar houding en komt er een einde aan hun affaire en verdwijnt zij uit zijn leven. Gevoelens van haat en jaloezie gaan dan een grote rol spelen. Ook de invloed van de rooms-katholieke kerk doet zich voelen. De roman is als zesde deel uitgegeven in de reeks 'De twintigste eeuw' waarin uitgeverij Atlas belangrijke literaire werken van de 20e eeuw in een nieuw jasje publiceert. Mooie uitgave in een verantwoorde vertaling. Duidelijke en rustige bladspiegel.

Over Graham Greene

Graham Greene kan verwijzen naar:

  • Graham Greene (schrijver), een Engels schrijver en agent voor de Britse inlichtingendienst SIS
  • Graham Greene (acteur), een Canadees acteur


Lees verder op Wikipedia