Boek
Nederlands
Een jonge onderzoekster krijgt de leiding over een expeditie om enkele geheime stenen te zoeken die door de Maya's zijn verborgen, maar er blijken meer kapers op de kust te zijn. Vervolg op 'Zwarte regen'.
Extra onderwerp
THR, Avontuur-Spionage-Thriller
Titel
Zwarte zon
Auteur
Graham Brown
Vertaler
Ed Van Eeden
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Black sun
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2012
299 p.
ISBN
9789022999790 (paperback)

Besprekingen

De Mayaprofetie over het einde van de beschaving in 2012 was een uitgemolken ‘nieuwsfeit’ in thrillerland. Wie de voorspelling je reinste onzin vond, beklaagt zich na het eerste hoofdstuk al dat hij Zwarte zon van Graham Brown ter hand genomen heeft. Maar ook de believers kunnen hun kostbare tijd waarschijnlijk nuttiger besteden dan aan het lezen van dit boek. Danielle Laidlaw en Michael McCarter, onderzoekers aan het National Research Institute, ontdekken in het Amazonegebied een steen die ongekende krachten heeft. Waartoe de steen in staat is, weet niemand, maar hij telt af tot het einde van de Mayakalender. En dat einde is zeer nabij. De zoektocht naar gelijkaardige stenen blijkt een race tegen de klok. Om het geheel een sciencefictionrandje te geven treedt er een megalomane Chinees op de voorgrond, die artificiële kracht nodig heeft om een neurologische aandoening te overwinnen. Oh ja, en de Russische spionnen kunnen uiteraard ook niet ontbreken. Brown rekent plotsklaps af …Lees verder
Danielle Laidlaw, in dienst van het National Research Institute, krijgt opdracht om geheime stenen terug te vinden die door de Maya's zijn verborgen. Haar team bestaat uit de geleerde Michael McCarter en de voormalige CIA-agent Hawker. Er zijn meer kapers op de kust: de Russische veiligheidsdienst en een Chinese misdadigersleider. De zaak wordt gecompliceerder wanneer een Russische jongen opduikt, Joeri, die na een operatie reageert op elektromagnetische velden. Danielle ontfermt zich over hem, maar is hij te redden? Nadat een verbinding is gelegd met de Mayaprofetie, dat de wereld zal vergaan in december 2012*, wordt het echter de vraag of er wel nog iemand te redden valt. Zullen de geheimzinnige stenen de mensheid redden of juist de wereld vernietigen? Vervolg op 'Zwarte regen'*. De auteur is geen briljant literator en de karaktertekening van de personages zou beter kunnen, maar hij weet een avonturenverhaal spannend te vertellen. Normale druk.